LEGEA DARII in PLATA a primit un VOT FAVORABIL in plenul SENATULUI. CARE ESTE PLAFONUL MAXIM. UPDATE

Avocatul Gheorghe Piperea, initiatorul proiectului LEGEA DARII in PLATA avertizeaza ca, daca parlamentarii se mai intorc din drum in aceasta privinta, sunt „sinucigasi”. LEGEA DARII in PLATA va fi votata in PLENUL SENATULUI luni dupa amiaza. In cazul in care proiectul legislativ trece de Senat va ajunge in Camera Deputatilor care este for decizional.

UPDATE 18.05: LEGEA DARII IN PLATA a primit un VOT FAVORABIL in plenul Senatului! Urmeaza ca acest proiect legislativ sa ajunga la Camera Deputatilor care este for decizional!

Senatorii au aprobat, luni, cu 119 voturi ‘pentru’, proiectul LEGII DARII IN PLATA potrivit careia in orice moment un datornic care nu mai poate sa plateasca rata la banca poate preda cheile apartamentului si nu mai are de platit nicio suma la banca.

Plafonul maxim al sumei este de 150.000 de euro, au decis senatorii. Plenul a mentinut in cuprinsul legii programul Prima Casa.

STIRE INITIALA

Comisia Europeana (CE) s-a pronuntat asupra LEGII DARII in PLATA, avertizand ca aceasta poate genera risc sistemic, in conditiile in care initiativa urmeaza sa intre, luni, la vot in plenul Senatului. In acest context, avocatul GHEORGHE PIPEREA (care a initiat legea promovata de deputatul PNL DANIEL CATALIN ZAMFIR) considera ca nu este deloc intamplatoare publicarea Raportului de tara de catre CE cu doar un weekend inainte ca senatorii sa se pronunte pe textul legii.

„Acum se vede de ce s-a tras cu dintii sa nu se discute legea in plen: se stia ca trebuie sa vina acest raport. Insa, daca parlamentarii se mai intorc din drum, atunci sunt niste sinucigasi”, a declarat PIPEREA pentru jurnalistii de la Bursa. Juristul GHEORGHE PIPEREA nu considera ca restrangerea creditarii este un lucru rau.

CITESTE SI: LEGEA DARII IN PLATA: PNL A SOLICITAT IN PLEN PUNEREA PE ORDINEA DE ZI, SOLICITAREA FIIND RESPINSA PRIN VOT

„Toti specialistii spun ca se apropie o criza uriasa. Deja firmele au inceput sa plateasca anticipat creditele si nu se mai imprumuta la banci. Aceste lucruri se simt. S-a creat o balta uriasa de lichiditate, iar LEGEA DARII in PLATA le vine manusa bancilor, pentru ca pot spune oamenilor sa-si ia acum credite, intrucat mai tarziu vor creste avansurile si nu se vor mai putea imprumuta. In prima luna din an, persoanele fizice au luat de la banci 2,5 miliarde lei. In proportie de 91%, creditele ipotecare din sistemul bancar sunt contractate prin programul «Prima Casa», insa cand va ajunge ROBOR la 3%-5%, atunci si rata de default va creste. De aceea, de fapt, este foarte bine sa scada creditarea, pentru ca urmeaza o perioada de criza mult mai mare decat cea din 2008 si este foarte bine ca oamenii sa nu se mai imprumute.

De asemenea, este bine ca lumea sa nu se mai indatoreze pentru ca deja companiile nu mai fac imprumuturi, creditarea in sectorul intreprinderilor a inregistrat o involutie. Companiile care nu se mai imprumuta nu mai fac investitii, activitatea se diminueaza. Cand va veni criza, primul lucru pe care il vor face managerii va fi sa taie salariile, oamenii vor intra in somaj si vor fi aceleasi persoane care au luat anul trecut credite. Ei vor fi cei loviti de criza. De aceea, LEGEA DARII in PLATA este buna mai ales daca va restrange creditarea”, a explicat GHEORGHE PIPEREA pentru sursa amintita.

Sursa foto: ziarul financiar