Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, adoptata de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare pana la momentul convocarii noii sesiuni in luna februarie, actul normativ fiind contestat de Opozitie.

Senatorii au adoptat, cu 84 de voturi “pentru”, 17 “impotriva” si 8 abtineri, proiectul de lege propus de Guvern, in forma initiala si fara modificari, urmand ca decizia finala sa fie luata de Camera Deputatilor.

In cadrul dezbaterilor, parlamentarii opozitiei au contestat constitutionalitatea actului normativ, invocand faptul ca exista domenii de reglementare prevazute in proiect care se refera la legi organice.

Mondo News iti recomanda si: Bugetul Camerei Deputatilor pe 2015, mai mare fata de cel din 2014

”Aceasta lege de abilitare a Guvernului sa emita ordonante este, de departe, neconstitutionala. Este clar ca aceasta lege va fi atacata la Curtea Constitutionala si va fi declarata neconstitutionala. Nu cred ca suntem in situatia sa adoptam legea in forma actuala”, a sustinut senatorul PDL Marinica Dinca, membru al Comisiei juridice.

In replica, vicepreseditele Comisiei juridice, senatorul PSD Ovidiu Dontu, a sustinut ca reglementarea in domeniul legilor organice este interzisa de decizii ale Curtii Constitutionale, dar judecatorii Curtii au prevazut permisiunea de modificare a unor legi cu caracter organic doar in aspecte ale acestora care tin de natura legilor ordinare.

Citeste si: Comisia juridica a decis ca votul in cazul Teodorescu nu trebuie reluat

Domeniile stabilite prin proiectul de lege in care Guvernul va putea emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare vizeaza finantele publice si economia, dezvoltarea regionala si administratia publica, sanatatea, munca si protectia sociala, fondurile europene, justitia, transporturile si infrastructura, educatia si cercetarea, agricultura si mediul, prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege, masuri de corelare legislativa.