Legea descentralizarii, asumata astazi de Guvernul Ponta in Parlament

Guvernul condus de Victor Ponta isi va asuma, marti, raspunderea in Parlamenul Romaniei pe legea descentralizarii, care ar urma sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2014.

Proiectul de lege privind descentralizarea a fost adoptat de Guvern in sedinta din 14 noiembrie, odata cu proiectul de Buget pe 2014, cele doua acte legislative fiind trimise imediat Parlamentului.

“Va pleca imediat la Parlament, cu propunerea ca prezentarea legii descentralizarii sa fie facuta in data de 19, marti, conform calendarului si dupa aceea sa poata fi parcurse si celelalte proceduri constitutionale si legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat Victor Ponta, inainte de aprobarea documentului in Executiv. 

Proiectul privind descentralizarea, realizat de Ministerul Dezvoltarii, prevede transferul unor institutii centrale de la ministere catre consiliile judetene si consiliile locale. Documentul prevede masuri generale, precum modul in care sint stabilite bugetele institutiilor descentralizate, pe baza standardelor de cost. 

Conform legii descentralizarii, sanatatea, agricultura, cultura, mediul, tineretul si sportul, invatamantul preuniversitar si partial transporturi vor trece din subordinea ministerelor in cea a autoritatilor locale.

Legea descentralizarii, contestata la CCR de PDL

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat, luni, ca partidul sau va depune mai multe amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea si va ataca actul normativ la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

“Timpul este extrem de scurt si desigur ca vom depune amendamente, dar, cel mai important, vom ataca la Curtea Constitutionala acest act normativ, pentru ca avem atat motivatii pe forma cat si pe fond”, a aratat liderul democrat0liberalilor.

Vasile Blaga a mai spus ca a fost incalcat Regulamentul Senatului pentru ca era obligatoriu cvorumul de sedinta al Biroului Permanent al acestui for legislativ.

“Iata au luat aceasta decizie practic impotriva Regulamentului Senatului. in Camera, intr-adevar, in Birouri pot sa participe cat doresc ei pentru a lua decizii si pentru a stabili un program pentru modul de lucru in Camera, dar in Senat este obligatoriu cvorumul de sedinta al Biroului, si au fost doar 6 din 13 si avem si amendamente pe fond”, a mentionat Vasile Blaga.

“Vom ataca acest act normativ al Curtea Constitutionala. Va dati seama, vineri dupa-amiaza l-au depus, noi am cerut colegilor ca pana la ora 13:00 si nu pana la 15:00 sa depuna amendamente si le vom discuta in Biroul Permanent (al PDL n.r.). Pe fond sunt foarte multe amendamente, ele au fost deja materializate intr-un document al partidului de care a raspuns domnul vicepresedinte Alin Tise, dar le vom discuta in BPN”, a mai spus Vasile Blaga.

Foto: Gandul