Legea descentralizarii este neconstitutionala, a decis CCR

Legea descentralizarii a fost declarata neconstitutionala, vineri, astfel ca documentul se intoarce in Parlament. Decizia a fost luata in unanimitate de judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care au admis sesizarea opozitiei, care a reclamat ca legea ataca unitatea statului prin puterea care li se da presedintilor de consilii judetene.

Dupa decizia de astazi, legea descentralizarii trebuie pusa in acord cu decizia judecatorilor Curtii Constitutionale. Judecatorii CR au aratat ca legea nu are probleme pe modul in care a fost trecuta in Parlament, ci probleme pe fond. 

Se asteapta motivarea judecatorilor CCR, iar mai apoi actul va fi retrimis in Parlament.

Curtea Constitutionala a dezbatut, vineri, sesizarea PDL legata de proiectul legii descentralizarii, adoptat in noiembrie 2013 prin asumarea raspunderii de catre Guvern.

Sesizarea ar fi trebuit analizata in 11 decembrie, insa judecatorii constitutionali au decis sa amâne discutarea sa, intrucât au primit in acest caz 4.000 de pagini de documente, pe care nu au avut timp sa le studieze pâna la acel moment.

PDL a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii descentralizarii si a notificat Camerei Deputatilor acest demers, a informat formatiunea politica, in 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnata de 70 de deputati democrat-liberali.

“Sesizarea catre Curtea Constitutionala a României arata ca, in opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale incalca dispozitiile constitutionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 si 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 si 136”, s-a aratat in comunicatul PDL.

PDL opineaza ca: “proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului român (…) legea permite transferul de proprietate intre unitațile administrativ- teritoriale fara hotarâre de Guvern (…) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constiutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale care sunt consiliile locale si primarii” si ca procedura angajarii raspunderii este neconstitutionala.

Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul legii descentralizarii in 19 noiembrie 2013.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.

Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.