LEGEA EDUCATIEI: Basescu cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe Legea Educatiei

IMUNITATEA presedintelui BASESCU, contestata la Curtea Constitutionala

Presedintele Traian Basescu a transmis, vineri, o scrisoare catre Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care ii cere sa transmita o sesizare catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la Legea Educatiei.

Seful statului a anuntat, intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, faptul ca cere Avocatului Poporului sa trimita o sesizare catre CCR cu privire la modificarile aduse la Legea Educatiei.

In scrisoare, Traian Basescu face referire la unele articole din Legea Educatiei, afirmand ca, potrivit Constitutiei, ordonantele de urgenta pot fi adoptate “‘numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata’, neputand ‘afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie”.

Vezi aici principalele modificari facute la Legea Educatiei

Traian Basescu mai subliniaza ca trebuie indeplinite doua cerinte, pentru emiterea unei ordonante de urgenta: urgenta si sfera obiectului de reglementare.

Presedintele noteaza ca CCR a stabilit, in anul 2008, ca “ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate daca ‘afecteaza’, respectiv produc consecinte negative asupra regimului institutiilor fundamentale ale statului, in schimb, pot fi adoptate daca, prin reglementarile pe care le contin, au consecinte pozitive in domeniile in care intervin”.

Referitor la OUG privind modificarea Legii educatiei, seful statului precizeaza ca, prin adoptarea sa de catre Guvern, “a fost incalcat regimul constitutional privitor la emiterea ordonantelor de urgenta, fiind nesocotite, in acelasi timp, dreptul la invatatura si dreptul la proprietate privata”.

“In indeplinirea misiunii sale constitutionale si legale Avocatul Poporului, autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, isi desfasoara activitatea in scopul apararii drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice”, mai noteaza Traian Basescu.

Luni a fost publicata in Monitorul Oficial o OUG privind modificarea Legii educatiei, astfel incat candidatii care nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat sau care nu l-au promovat sa poata participa la o sesiune speciala, organizata in perioada februarie-martie a fiecarui an. De asemenea, acestia ar putea beneficia de meditatii platite de stat, intre lunile octombrie – ianuarie.