Legea falimentului personal: MJ propune introducerea unei proceduri administrative pentru stingerea datoriilor

Legea falimentului personal: MJ propune introducerea unei proceduri administrative pentru stingerea datoriilor

Ministerul Justitiei a propus marti, la dezbaterea pe proiectul legii insolventei persoanelor fizice din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, introducerea procedurii administrative pentru stingerea datoriilor. De precizat ca la dezbatere pe proiectul legislatic, Comisia juridica a adoptat cateva articole stabilind principiile si mai multe elemente tehnice. Comisia isi va relua lucrarile pe acest proiect miercuri, la ora 11,00. 

Reprezentantii Ministerului Justitiei au propus membrilor comisiei introducerea unei proceduri administrative pentru stingerea datoriilor.

Cel mai important principiu al legii prevede “acordarea unei sanse debitorului de buna credinta de redresare a situatiei financiare prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor”. Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale, aflate in insolventa, prin rambursarea banilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori.

Citeste si: FMI, ingrijorat de LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL

“Prezenta lege se aplica in cazul procedurilor de insolventa care afecteaza persoanele fizice – debitori – care au domiciliul permanent in Romania, bunurile sau sursa veniturilor se regasesc in Romania si nu actioneaza ca persoane fizice autorizate la momentul solicitarii declansarii procedurii de insolventa si nu au nicio datorie care rezulta din activitati comerciale desfasurate in nume propriu”, se arata in textul adoptat de comisie.

Totodata, Ministerul Justitiei a propus un amendament potrivit caruia debitorul are dreptul de a opta, in cazul falimentului personal, intre procedura administrativa si procedura judiciara pentru stingerea datoriilor. Procedura administrativa consta intr-un plan de rambursare, iar procedura judiciara consta in lichidarea de bunuri. Amendamentul va fi dezbatut in sedintele urmatoare.

Citeste si: CSM nu este de acord cu LEGEA FALIMENTULUI PERSONAL in forma actuala

Un alt articol al proiectului prevede ca procedura de lichidare se deschide la momentul inceperii procedurii insolventei, daca nu a fost confirmat niciun plan de rambursare, daca planul de rambursare nu poate fi dus la indeplinire.

Vicepresedintele comisiei, liberalul Theodor Nicolescu, considera ca Ministerul Justitiei si reprezentantii PSD au venit cu ideea de a introduce procedura administrativa pentru a tergiversa adoptarea legii.

“Toata ziua, din 13 membri PSD la sedinta comisiei nu au participat decat 2 maxim 3. Le cerem ca macar maine (n.r.-miercuri) si in zilele urmatoare sa vina alaturi de noi. Speram ca Ministerul Justitiei, care si-a asumat aceasta sarcina, sa vina foarte repede cu amendamentele pentru acea procedura de asa maniera incat legea sa ajunga cat mai repede la plen si cat mai repede in Monitorul Oficial. Ministerul Justitiei a cerut termen pana luni, speram sa vina cat mai repede pentru a fi sesiune extraordinara pe acest proiect de lege”, a spus Nicolescu la finalul sedintei.