LEGEA GRATIERII, MODIFICATA de SENATORII JURISTI

Senatorii din comisia juridica au votat marti modificari la proiectul legii gratierii initiat de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, astfel incat sa se gratieze in intregime pedepsele pana la trei ani – nu cinci ani asa cum propunea Guvernul – si partial, cu trei ani, pedepsele de pana in 10 ani inclusiv, informeaza Hotnews.ro.

La sedinta participa si ministrul Justitiei Tudorel Toader, care a sustinut forma initiala a proiectului, care prevedea pedepsele de pana la cinci ani.

Cum va arata astfel art. 1 al legii gratierii:

Art. 1

(1) Pedepsele cu inchisoarea, stabilite prin hotarari definitive, se gratiaza dupa cum urmeaza:

a. in intregime, pedepsele de pana la trei ani, inclusiv;

b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.

(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii

S-a votat in continuare si modificare art. 2 alin 1, referitor la femeile insarcinate, la cei care au in intretinere minori sub 14 ani sau cu handicap si pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:

Art 2

“Se gratiaza in parte cu 1/2 pedepsele cu inchisoare 6 si 10 aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care si au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.

Senatorul PMP Traian Basescu a criticat acest amendament, dupa ce el propusese sa se mentioneze ca inclusiv persoanele condamnate pentru coruptie si care au copii sa beneficieze de gratiere. “Dumneavoastra faceti copii de corupti si copii de necorupti” a spus Basescu, afirmand ca este un viciu de constitutionalitate.

“Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani.”

“Se gratiaza in intregime pedepsele peste persoanele cu varsta peste 70 de ani” cu exceptiile trecute ulterior in proiectul legii (amendamentul apartine senatorului PSD Liviu Tit Brailoiu).  S-a votat de asemenea ca aceste conditii sa existe la momentul intrarii in vigoare a legii. 

Sursa text: Hotnews.ro