LEGEA INSOLVENTEI a fost promulgata de presedinte

LEGEA INSOLVENTEI a fost promulgata, marti, de presedintele Traian Basescu. Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta declara ca termenul de redactare a motivarii la decizia privind Legea insolventei expira sambata, reluand ideea ca legea nu este promulgata la “presiunile grupurilor de interese si oamenilor politici”.

Ponta declara cu ironie ca judecatorii Curtii Constitutionale au lucrat “cu viteza” 30 zile. El a transmis, in urma cu o saptamana, o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, in care arata ca netransmiterea catre presedintele Traian Basescu a deciziei privind Legea insolventei, procedura care sa permita promulgarea actului, genereaza neincasarea unor venituri. 

Citeste si: Curtea Constitutionala i-a raspuns lui Victor Ponta la scrisoarea privind Legea insolventei

In replica, presedintele CC a precizat ca motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolventei, prin care se constata ca este constitutionala, este redactata in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii.

Luni, Ponta a acuzat existenta unei “neglijente grave” pe traseul CC-Presedintie si a unui “circuit de interese” care blocheaza Codul insolventei, el aratand ca le va scrie lui Traian Basescu si Augustin Zegrean pentru a-i ruga sa urgenteze promulgarea acestui act normativ.

CITESTE SI: Legea INSOLVENTEI, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

Premierul considera ca reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, daca vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de catre contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF.

in proiectul de lege privind reducerea CAS se arata ca, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente si diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolventei.

Impactul negativ este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 si tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018.

Curtea Constitutionala a decis, in mai, ca Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este constitutionala, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputatilor in 15 aprilie.