Legea INSOLVENTEI, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

PNL ii cere lui Ponta sa retraga nominalizarea lui Claudiu Manda pentru functia de ministru al bugetului

Partidul National Liberal (PNL) a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), marti, cu privire la LEGEA INSOLVENTEI. Potrivit unui comunicat de presa transmis Mondo News, grupul parlamentar PNL din Camera Deputatilor a depu o sesizare la CCR cu privire la Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (PL-x nr. 90/2014) adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din data de 15 aprilie.

Potrivit Sesizarii de neconstitutionalitate depuse de parlamentarii PNL, Legea privind procedurile de prevenire a INSOLVENTEI si de INSOLVENTA incalca mai multe principii constitutionale, precum: dreptul la proprietate, accesul liber si neingradit la justitie, dar si obligativitatea respectarii Constitutiei si a legilor in vigoare.

Legea adoptata de Camera Deputatilor nu respecta, potrivit deputatilor liberali, prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative – republicata 2010 si, deci, nici articolul 1, alin. 5 din Constitutia Romaniei, care prevede ca „in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”. Astfel, spre exemplu, actul normativ a fost adoptat de catre Camera Deputatilor fara „redactarea tezelor prealabile si aprobarea lor de catre Guvern, inainte de sesizarea Parlamentului”, dar si fara a se intocmi, in prealabil, un studiu de impact, asa cum era legal, avand in vedere ca este vorba despre o lege complexa.

Afla aici mai multe detalii despre Legea Insolventei

Totodata, Legea privind procedurile de prevenire a INSOLVENTEI si de INSOLVENTA incalca dreptul de proprietate, drept constitutional clar stipulat in Constitutia Romaniei la art. 44. Astfel, articolul 39 alineatul 6 al actului adoptat de Camera Deputatilor stabileste faptul ca administratorul judiciar/lichidatorul judiciar provizoriu decide instrainarea bunurilor debitorului pentru cheltuieli de procedura. Propunerea se publica in Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI) si poate fi atacata in 3 zile de la publicare. „incalcarea dreptului de proprietate rezulta si din faptul ca administratorul (plecand de la premiza ca nu a fost desemnat comitetul creditorilor) nu cunoaste situatia exacta a firmei, nu stie care sunt creditorii si care sunt sansele de redresare a societatii si poate decide instrainarea unui activ esential pentru redresarea debitorului. in acest caz, scopul acceptarii limitarii dreptului de proprietate al debitorului nu mai subzista, nici interesul privat, nici cel public nefiind satisfacute”, se arata in sesizarea inaintata Curtii Constitutionale.

Nici dreptul de proprietate al creditorilor nu este respectat, sustin parlamentarii liberali, aratand ca administratorul poate vinde bunuri inainte de notificarea lor, astfel incat acestia nu pot verifica oportunitatea si legalitatea unei astfel de vanzari, chiar daca vanzarea ar putea afecta posibilitatea de valorificare a creantelor. „Mai mult, propunerea de vanzare se publica numai in Buletinul Procedurilor de Insolventa si poate fi atacata in 3 zile de la publicare. Legea nu prevede faptul ca accesul (cel putin electronic) la BPI este liber, deci pentru ca un creditor sa poata afla despre propunerea administratorului provizoriu trebuie sa achite o taxa Oficiului National al Registrului Comertului (conform HG 124/2007) si sa verifice periodic BPI pentru a vedea ce proceduri s-au deschis, pentru ca este posibil ca pana la expirarea termenului sa nu fi primit nicio comunicare in legatura cu procedura. in acest mod, liberul acces la justitie devine iluzoriu, fiind conditionat de existenta abonamentului la BPI”.

Vezi aici cate persoane fizice au intrat in faliment personal

In aceeasi ordine de idei, elementul de neconstitutionalitate al Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa il reprezinta incalcarea accesului liber la justitie, principiu stipulat in Constitutia Romaniei la art. 21. Astfel, „in situatia insolventei, comunicarea actelor de procedura se face numai prin publicare in BPI. Inclusiv hotararile judecatoresti se considera comunicate in acelasi mod. Avand in vedere ca pentru a putea accesa BPI este nevoie de plata unei taxe, rezulta ca pentru a putea formula o cale de atac sau o contestatie, dupa caz, persoana interesata este conditionata de acea plata. Accesul la justitie este blocat, dar, mai grav, neformuland cai de atac sau contestatii, persoana interesata pierde definitiv drepturile respective.

Nu se poate sustine ca taxa aceasta serveste vreun interes public, deoarece in legea sesizata, la art. 42 alin. 1, se arata ca toate costurile legate de publicarea actelor de procedura sunt suportate din taxele achitate la registrul comertului”, arata reprezentantii Partidului National Liberal.

Mai mult, noul act normativ creeaza un cadru legislativ discriminatoriu intre participantii la procedura de insolventa ce au domiciliul/sediul in Romania fata de cei din alte state ale Uniunii Europene. Pentru acestia din urma, accesul la Buletinul Procedurilor de Insolventa devine obligatoriu, desi el este unul dificil ca si procedura pentru non-cetatenii Romaniei, iar conform Regulamentului Consiliului Uniunii Europene nr. 1393/2007 privind notificarea in statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala, se prevede ca actele de procedura sa se comunice individual. „Conform art. 42 alin. 1 (oricat de imprecisa ar fi norma), pentru acestia din urma comunicarea actelor de procedura se face conform Codului de Procedura Civila, ceea ce instituie un tratament discriminatoriu intre creditori”, considera deputatii PNL.

Sesizarea de neconstitutionalitate cu privire la Legea privind procedurile de prevenire a INSOLVENTEI si de INSOLVENTA (PL-x nr. 90/2014) a fost depusa la Secretariatul General al Camerei Deputatilor insotita de o lista cu 83 semnaturi de sustinere din partea reprezentantilor Grupului PNL.