Legea insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci, dicutate de FMI cu autoritatile romane

Legea insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci, dicutate de FMI cu autoritatile romane

Legea insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci elvetieni vor fi discutate de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si autoritatile romane, a declarat, pentru hotnews.ro, biroul pentru Romania al institutiei financiare. Discutiile privind o eventuala adoptare a legii insolventei persoanelor fizice si alte masuri privind criza creditelor in franci elvetieni vor fi discutate la urmatoarea vizita a echipei de evaluare a FMI la Bucuresti, care va incepe in 27 ianuarie.

“Aceste subiecte vor fi discutate in timpul misiunii care isi va incepe vizita pe 27 ianuarie”, a raspus FMI, intrebat de hotnews.ro daca este echipa de evaluare a Fondului este pregatita sa discute cu autoritatile romane posibilitatea introducerii legii insolventei persoanelor fizice in Romania.

Premierul Victor Ponta declara, pe contul sau de Twitter, ca sustine demersul PNL care a cerut sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanelor fizice. “Ma bucur ca PNL vine cu o pozitie rationala (dupa aberatiile populiste gen Predoiu)! Voi sustine demersul”, a spus Ponta.

Citeste si: ROMANIA, DECIZIE DE ULTIMA ORA IN CRIZA FRANCULUI ELVETIAN

Amintim ca Alina Gorghiu, co-presedinte al PNL, cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea proiectului legii insolventei persoanelor fizice. “Legea insolventei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine”, arata Alina Gorgiu intr-un comunicat de presa.

La inceputul lunii octombrie, Guvernul avizase pozitiv initiativa legislativa din Parlament privind insolventa persoanelor fizice. Avizul pozitiv a fost acordat in ciuda faptului ca in ultimii doi ani, Guvernul s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative. Ponta spunea atunci, potrivit Mediafax, ca Executivul mai face si lucruri pe care nu le-a convenit cu FMI si se va “descurca” daca va fi certat de Fond.

Citeste si: CONDUCEREA BNR, AUDIATA miercuri in Comisia de buget a Camerei Deputatilor in problema FRANCULUI ELVETIAN

Potrivit proiectului, debitorul poate cere instantei inceperea procedurii de insolventa daca este in incapacitate de a-si achita datoriile in decurs de 30 de zile de la data scadenta a acestora.

De asemenea, un creditor poate depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolventa unui debitor daca poate dovedi ca acesta nu are capacitatea de a-si achita datoriile.

Odata cu inceperea procedurii de insolventa, debitorul nu poate dispune de bunurile sale fara acordul prealabil al administratorului judiciar, cu exceptia tranzactiilor obisnuite. De asemenea, nu se va acumula nicio dobanda penalizatoare, penalitate sau alt tip de cost la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Citeste si: FRANCUL ELVETIAN atinge un NOU MAXIM ISTORIC la cursul BNR

Pana la indeplinirea planului de rambursare a datoriilor, datornicii sunt obligati sa utilizeze veniturile potrivit planului aprobat, sa se abtina de la orice tranzactii sau comportamente care ar conduce la esecul planului, sa desfasoare activitati adecvate, generatoare de venituri si, in caz de somaj, sa caute sa realizeze venituri.

Debitorul va trebui, de asemenea, sa inainteze administratorului judiciar sumele obtinute din mosteniri sau donatii, sa nu ascunda vreo parte din veniturle sale si sa nu isi asume noi responsabilitati pe care nu si le poate indeplini la scadenta.

Administratorul judiciar va supaveghea activitatile debitorului pana la realizarea planului de rambursare a datoriilor.