Legea lobby-ului, retrimisa spre analiza pana la 1 februarie la Comisia juridica

Legea lobby-ului a fost retrimisa, marti, de plenul Camerei Deputatilor spre analiza pana la 1 februarie la Comisia juridica, decizia fiind luata cu 119 voturi “pentru” si un vot “impotriva”, la propunerea liderului deputatilor PDL, Mircea Toader, transmite Mediafax.

Toader a precizat ca, desi este o lege necesara, “sunt unele inadvertente” care trebuie indreptate pana in sesiunea parlamentara din primavara. “Decat sa facem un lucru prost, mai bine sa o intoarcem la comisie”, a spus Toader.

Presedintele Comisie juridice, Bogdan Ciuca, a sustinut ca “legea este foarte buna, poate fi imbunatatita si au fost solicitari sa se aduca amendamente”. Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a mentionat ca proiectul este depus din anul 2010 si a propus ca deputatii din comisia de specialitate sa faca raportul suplimentar astfel incat proiectul de lege sa intre in dezbaterea plenului Camerei pe 1 februarie 2014, in sesiunea parlamentara de primavara.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat, luni seara, proiectul de lege care stabileste conditiile desfasurarii activitatii de lobby.

Presedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, a declarat la finalul sedintei comisiei ca au fost adoptate o serie de amendamente care vin sa modifice initiativa deputatului PSD Constantin Nita.

“Trebuie sa reglementam foate clar aceasta activitate de lobby, tocmai pentru a delimita intr-un mod foarte clar activitatea de lobby, deci de reprezentare profesionista, de o incercare cumva mascata de a realiza trafic de influenta (…) Se fac precizari clare si suplimentare ca orice asemenea incercare din partea unui profesionist in lobby este sanctionata si ii este interzis oricarui profesionist in lobby sa promita sau sa dea ceva unui functionar public pentru a obtine beneficii in dreptul lui sau al clientului sau”, a declarat Ciuca.
El a afirmat ca toate contractele de lobby vor fi publicate intr-un registru tinut de Consiliul National al Profesionistilor in Lobby, astfel incat oricine va putea afla daca o persoana este lobby-ist si are contract pentru reprezentarea unui tert.
Presedintele Comisiei juridice a precizat ca in acest moment este mentionata activitatea de lobby in registrul ocupatiilor, insa nu este reglementata.

Ciuca a mentionat ca nu pot face lobby persoanele cu cazier, cele fara studii superioare, cu deficiente mentale, dar si persoanele care au o activitate la institutia din care fac parte.

El mentionat ca un parlamentar sau un demnitar in activitatea sa nu poate face lobby decat daca este vorba despre o activitate care nu are legatura cu domeniul sau de activitate.

Presedintele Comisiei juridice a mentionat ca activitatea de lobby ar fi de fapt o activitate de reprezentare a unei persoane sau un grup de persoane fizice sau juridice.

Ciuca a mai precizat ca activitatea de lobby nu va ingradi cadrul legal actual al societatilor de avocatura.

“Pe langa toate formele de reprezentare existente, mai dam posibilitatea, pe langa aceea ca tu, cetatean simplu, sa te reprezinti la institutiile abilitate, atunci cand simti nevoia sa poti apela la un profesionist care se specializeaza strict pe lobby. (…) Pe piata ar putea sa apara o alternativa, cine vrea apeleaza, cine nu, nu”, a explicat deputatul PC.

Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui proiect.