LEGEA lui DRAGNEA, respinsa de CAMERA DEPUTATILOR. UPDATE

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, pe articole, proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei. Deputatul PNL Gabriel Andronache a sustinut, in plen, ca acest proiect trebuie respins pentru ca este neconstitutional, informeaza Agerpres.

UPDATE 12.35: Legea initiata de LIVIU DRAGNEA, reintitulata ‘legea TOLERANTEI’, a fost respinsa de Camera Deputatilor cu 152 de voturi pentru, 105 impotriva si 24 de abtineri.

„Legea privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup sau legea privind asigurarea tolerantei fata de diferentele de grup sau legea defaimarii, asa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsa pentru ca este neconstitutionala. Initiatorul a propus o reglementare care continea norme ce instituiau cenzura atat in spatiul public, cat si in spatiul privat, incalcand cel putin patru drepturi fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei – dreptul la viata privata, dreptul la libera exprimare, libertatea constiintei si dreptul la informare. (…) Pe langa aceasta prevedere era instituita o politie a cuvantului care putea controla si amenda orice cetatean din Romania pentru o simpla afirmatie, in contextul legal propus pana si Ilie Moromete ar fi fost sanctionat”, a declarat Gabriel Andronache, in plenul Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

CITESTE SI: DRAGNEA A DAT INAPOI: LEGEA DEFAIMARII SOCIALE NU VA MAI CUPRINDE NICIO SANCTIUNE

El a adaugat ca deputatii se afla in fata unui proiect de lege cu continut „in continuare neconstitutional”.

„Initiatorul legii pare ca a incurcat borcanele introducand norme de natura constitutionala in continutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru ca Legea 24/2000 privind tehnica legislativa interzice o astfel de modalitate de reglementare. Initiativa legislativa contine norme care sunt de categoria dispozitiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instructiuni sau prevederi care ar fi trebuit sa se regaseasca in Legea Educatiei Nationale – aspecte de nelegalitate care trebuie sanctionate ca atare. Pentru aceste motive va solicitam sa votati alaturi de noi impotriva acestei legi”, a explicat Andronache.

Proiectul de lege privind demnitatea umana va merge la sesiunea de vot final, programata la ora 12,30, in plenul Camerei Deputatilor.

Sursa foto: JURNALUL