LEGEA lui LIVIU DRAGNEA care elimina peste 100 de TAXE are un parcurs FULGERATOR

Legea care elimina 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, a trecut fulgerator, luni, si prin Comisia de buget-finante de la Camera Deputatilor, urmand sa intre marti la votul in plenul Camerei, decizionala, informeaza postul de televiziune Digi 24.

Proiectul sustinut de 14 membri PSD, in frunte cu presedintele Liviu Dragnea, a parcurs toate procedurile in Parlament in doar 10 zile, o demonstratie de forta pentru social-democrati si aliatii lor. Pe lista taxelor eliminate a ramas timbrul de mediu, in schimb a fost retrasa taxa radio-tv. Prin urmare, abonatii vor continua sa plateasca pentru TVR si Radio Romania. Amendamentul de scoatere de pe lista a taxei radio-tv obligatorii a fost asumat de intreaga comisie, adica si de PSD si de PNL, informeaza postul de televiziune Digi24.

Legea a fost trecuta prin Parlament in procedura de mare urgenta, asa cum rar se intampla cu alte legi, unele asteptand ani de zile uitate in sertare. Daca va fi adoptata marti, legea poate fi contestata la Curtea Constitutionala dupa care ajunge la presedintele Iohannis pentru promulgare. Presedintele o poate insa contesta la randu-i la CCR sau retrimite in Parlament, cu propuneri de modificare sau clarificare.

Proiectul de lege asumat public de Liviu Dragnea a avut un parcurs neobisnuit de rapid in Senat, fiind adoptat in doar o saptamana de la depunerea sa:

A ajuns, luni, pe ordinea de zi a plenului;
Comisia de buget-finante din Senat a intocmit un raport favorabil, in doar 20 de minute;
Dupa doar o ora si jumatate, propunerea a intrat in dezbatere, fiind apoi suspusa votului in plen;
Supusa la vot, propunerea legislativa a fost adoptata cu 89 de voturi pentru, o abtinere si 17 voturi impotriva.

Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul de Finante, a aratat ca impactul masurilor este de 1,6 miliarde lei, adica 0,2% din PIB si a semnalat faptul ca initiatorii nu precizeaza care vor fi sursele de finantare.

In Expunerea de motive atasata proiectului, initiatorii arata ca taxele propuse spre eliminare “reprezinta peste jumatate din taxele platite de cetateni astazi”.

Sursa foto: realitatea