Legea malpraxisului amiabil. Victima unei culpe medicale, despagubita fara sa mearga la tribunal

Victima unei culpe medicale va putea fi despagubita fara sa mearga la tribunal, iar doctorul ar putea scapa de plangerile penale. Asta se va intampla cand va intra in vigoare legea malpraxisului amiabil.

Pacientul ar putea primi bani de la societatea la care medicul este asigurat. Atentie, insa, vorbim despre varianta ideala. In realitate, indiferent de forma in care va fi aprobata, aceasta lege va trimite pacientul tot in instanta, daca mentalitatea va ramane aceeasi, ca medicul are intotdeauna dreptate.

Pacientul care va suferi de pe urma unui act medical se va aseza la masa negocierii cu doctorul si reprezentantul firmei de asigurari. In ecuatie va aparea si un expert medical, agreat de ambele parti, care va stabili daca e vorba de un malpraxis. Expertul ar putea fi suspectat de subiectivitate, devreme ce e platit de asigurator. Tocmai de aceea pacientul poate sa cheme un alt expert si un mediator.

Dupa ce vor fi analizate toate datele medicale si se stabileste clar ca e malpraxis, pacientul va primi o despagubire in termen de 6 luni. Banii vor fi platiti din asigurarea medicului si a spitalului.

Noua lege defineste asadar atat ideea de culpa morala, cat si dauna materiala.
Prin intelegeri amiabile cu doctorii si spitalele, pacientii englezi au incasat sume mari in urma cazurilor de malpraxis. De exemplu, pentru o operatie gresita la genunchi, o pacienta a luat 18.000 de lire daune, iar un diagnostic gresit care l-a lasat orb pe un englez a costat medicul 50.000 de lire.

Potrivit Colegiului Medicilor, din 2003, de cand personalul medical a inceput sa se asigure pentru posibilele cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despagubiri.
Cea mai mare suma a fost data victimei doctorului Ciomu, jumatate de milion de euro. Dupa 4 ani de procese, pacientul caruia i-a fost taiat organul genital a primit banii in 2008. La despagubire a contribuit si spitalul unde a fost facuta operatia, pentru ca asigurarea medicului nu acoperea dauna.

Sursa: Pro TV