Legea minelor a fost respinsa de deputati

Legea minelor

Legea minelor, care da unda verde proiectului de la Rosia Montana, a cazut, marti, la votul final al Camerei Deputatilor, care este si for decizional, informeaza corespondentul Mondo News. Asta dupa ce Legea minelor a fost adoptata rapid de Comisiile reunite de Industrii si Administratie din Camera. 

Legea minelor ar fi trebuit sa se aplice inclusiv proiectului Rosia Montana, situatie care a generat un val de proteste in toata tara. In mai multe zone din tara s-au anuntat noi proteste pentru azi dimineata, in fata Parlamentului si a prefecturilor din tara.

Legea minelor fost respinsa cu 160 de voturi impotriva si 105 voturi pentru, aceasta urmand a fi analizata, din nou, in sesiunea urmatoare.

In jur de 100-150 de persoane s-au strans la Palatul Parlamentului pentru a protesta fata de proiectul de lege. Jandarmii sunt si ei prezenti la fata locului. Peste o suta de persoane protesteaza, marti, si in fata Prefecturii Cluj, cerand respingerea Legii minelor, printre manifestanti aflandu-se si sotia primarului Emil Boc, potrivit Mediafax. Si in fata Prefecturii Iasi s-au adunat cateva persoane care au protestat fata de proiectul de la Rosia Montana.

Manifestantii au venit pancarte cu inscriptiile “Deputat – tradator, verificati cum a votat”, “Vrem natura, nu cianura”, “Nu lasa deputatii sa ucida Rosia Montana”, “Guvernul tradarii”, “Ponta si ai lui, mincinosii neamului” si “Apusenii ceanurati-deputatii blestemati”.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, spune ca elementele de noutate absoluta prevazute de Legea minelor sunt cele legate de faptul ca nicio exploatare din Romania nu va putea sa inceapa fara ca inainte statul roman sa faca public acest lucru in toate etapele si fara ca sa se organizeze o licitatie in modul cel mai transparent cu putinta, impunand toate criteriile necesare, dupa ce a luat de la populatie toate observatiile privind exploatarea respectiva. Iancu a spus ca statul e obligat, prin Legea minelor, sa strabata toate fazele privind protectia sitului arheologic, daca e cazul, protectia mediului. De asemenea, statul este obligat sa se asigure ca tehnologia despre care se vorbeste este una care nu afecteaza mediul, nu afecteaza populatia si nu pune in pericol viitorul unor comunitati sau viitorul unor regiuni intregi. El a precizat ca Legea obliga autoritatile sa faca informari publice transparente, inclusiv online.

Forma respinsa de deputati este totusi aproape identica cu cea care a trecut prin Senat si care prelua o mare parte dintre prevederile din proiectul Rosia Montana, scrie Gandul. În legea asumata de USL, “resursele minerale, care conditioneaza directii strategice ale dezvoltarii socio-economice sau ale securitatii regionale sau nationale, vor fi clasificate ca resurse strategice”, clasificarea si declasificarea lor facandu-se “de catre Parlament la propunerea Guvernului, cu avizul autoritatii competente in domeniul resurselor minerale”. De asemenea, ”lucrarile privind prospectiunile si explorarile geologice si cele de extractie si prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publica”.

Deputatii au preluat din legea trecuta prin Senat si prevederea privind clasificarea ca fiind de interes public deosebit a proiectelor miniere ale caror beneficii sunt considerate mai mari decat efectele negative de mediu, prevedere care ar rezolva toate criticile de mediu care au fost aduse RMGC, in conditiile in care autoritatile, in frunte cu guvernul, au sustinut ca sin exploatarea de la Rosia Montana aduce beneficii statului, atat prin incasarea redeventelor, a impozitelor indirecte si crearii de locuri de munca, totul estimat la 5 miliarde de euro pe perioada derularii proiectului.

Astfel, potrivit actului normativ trecut luni seara prin comisii, intra in categoria ”proiect de interes public deosebit – proiectele miniere ale caror beneficii economice si sociale pe care statul si/sau unitatile administratiei locale le-ar obtine direct sau indirect din proiectul respectiv sunt mai mari decat efectele negative de mediu, beneficiile fiind temeinic fundamentate, cu conditia refacerii mediului la finalizarea proiectului si care vizeaza exploatarea uneia sau mai multor resurse strategice”.