Legea minelor a primit aviz favorabil in comisia din Parlament, saptamana viitoare ar putea ajunge in Senat

Legea minelor, care cuprinde unele prevederi din proiectul Guvernului privind exploatarea de la Rosia Montana, a trecut de comisia din Parlament si urmeaza a fi trimisa in Senat, cel mai probabil saptamana viitoare. Avizul favorabil primit astazi este doar un prim pas catre adoptare, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Proiectul legislativ (propunerea 304/2013) cuprinde o serie dintre hotararile din proiectul Rosia Montana. In noua lege se specifica faptul ca proiectele care aduc beneficii sunt denumite proiecte de interes public deosebit si stabileste redeventa de 6% pentru aur si argint. 

In primul articol al noii legi a minelor s-a adaugat definitia lucrarilor de utilitate publica. “Lucrarile privind prospectiunile si geologice si cele de extractive si prelucrare a resurselor minerale sunt de utilitate publica”, se arata in proiectul citat de jurnalistii de la Gandul.

Iata si definitia proiectelor de interes public deosebit: „proiecte miniere ale caror beneficii economice si sociale pe care statul si/sau unitatile administratiei locale le-ar obtine direct sau indirect din proiectul respectiv, sunt mai mari decat efectele negative de mediu, beneficiile fiind temeinic fundamentate cu conditia refacerii mediului la finalizarea proiectului”.

Proiectul legislativ mai prevede ca exproprierile vor fi facute in baza legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, asa cum se face referire si in noua lege a minelor.

De asemenea, un nou alineat la art. 38 prevede ca titularul de licenta poate modifica traseul sau desfiinta drumul din cadrul perimetrelor de exploatare.

In noua lege a minelor s-a introdus si un alineat la articolul 45,  care stabileste redeventa de 6% pentru aur si argint. “O cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe intreaga durata a proiectelor respective”, se arata in art. 45, alin. (a1), alineatul urmator, dand posibilitatea titularului licentei de exploatare sa faca plata in natura.

Documentul cuprinde si amendamentul care face referire la posibilitatea ca titularul licentei sa primeasca drepturi reale asupra proprietatilor din cadrul perimetrului.

„In vederea implementarii proiectelor miniere de interes public deosebit, titularii licentelor de exploatare pot dobandi drepturile reale asupra terenurilor aflate in perimetrele de exploatare, fara a se urma procedurile prevazute de art 45., alin. (5) si urmatoarele din Legea 46/2008- Codul Silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv de la formele asociative carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate in temeiul legii 1/2000”, se arata in articolul 10 (3) din legea minelor sau vechiul capitol IV, punctul 2, din proiectul initial pentru Rosia Montana.

In privinta tehnologiilor folosite pentru exploatarea resurselor naturale nu s-au facut modificari. Chiar daca nu se precizeaza explicit ca trebuie folosita o anume metoda de exploatare, firma care se va ocupa de exploatarile miniere se obliga sa foloseasca „tehnologii recunoscute, la momentul autorizarii, ca fiind printre cele mai bune la nivel industrial”. in acest context, potrivit datelor facute publice in cadrul comisiei speciale Rosia Montana, exploatarea cu cianuri este metoda care s-ar incadra in aceasta prevedere.

 Foto: Gandul