Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, promulgata de Basescu

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, dupa ce Curtea Constitutionala a respins contestatia opozitiei pe acest proiect.

Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara a fost adoptat, pe 17 iunie, de Camera Deputatilor cu 191 voturi “pentru”, 114 voturi “impotriva” si 16 abtineri, dupa ce fusese adoptat si de Senat, in data de 3 iunie.

Din proiectul de lege amintit reiese ca Guvernul isi propune sa emita ordonante in urmatoarele domenii: Finante publice si Economie; Dezvoltare regionala si Administratie publica; Aparare Nationala si Afaceri Interne; Sanatate; Munca si protectie sociala; Agricultura; Mediu; Fonduri Europene; Justitie; Educatie si Cercetare; Transporturi si Infrastructura.

Citeste si: Basescu a trimis la reexaminare o lege controversata. Detalii

Proiectul permite Guvernului sa emita ordonante in vacanta parlamentara in 10 domenii de activitate. Ca urmare a unui amendament introdus la Comisia juridica, Executivul va putea, de asemenea, sa modifice alte acte normative cu referire la Legea privind transportul in regim de taxi; trecerea CET-urilor din Constanta si Bucuresti la autoritatile locale; acordarea stimulentelor pentru culturile de plante energetice; infiintarea Autoritatii Nationale pentru Regimul vanatorii si pescuitului sportiv. De asemenea, Guvernul poate sa ia masuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraselor si municipiilor, dar si masuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare.

Citeste si: PARLAMENTARII muncesc in cinci luni mai putin decat un salariat intr-o luna – ANALIZA

Reprezentantii opozitiei au criticat, la momentul respectiv, prevederile proiectului de lege, inclusiv amendamentele de la Comisia juridica, aratand ca astfel se da posibilitatea Guvernului sa reglementeze domenii ale legilor organice, ceea ce contravine Constitutiei, si au contestat legea la Curtea Constitutionala.

Pe 25 iunie, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiate obiectiile de neconstitutionalitate formulate de grupurile parlamentare ale PNL si PDL.