LEGEA prin care persoanele PERSECUTATE din MOTIVE POLITICE vor primi INDEMNIZATII a fost PROMULGATA

Presedintele KLAUS IOHANNIS a semnat miercuri decretul privind promulgarea legii prin care se acorda o indemnizatie persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, informeaza Administratia Prezidentiala.

Plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat pe 11 martie aceasta lege. 

CITESTE SI: INDEMNIZATII DUBLE pentru DETINUTII POLITICI, in urma unei decizii a Parlamentului 

Actul normativ pentru modificarea Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri prevede ca aceste categorii de persoane au dreptul la o indemnizatie lunara de 400 de lei pentru fiecare an de detentie, stramutare in alte localitati, deportare in strainatate sau prizonierat, indiferent daca sunt sau nu pensionate.

Sotul/sotia celui decedat din categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitalele de psihiatrie, deportati, prizonieri sau carora li s-au stabilit domiciliu obligatoriu are dreptul la o indemnizatie lunara de 400 de lei neimpozabila daca ulterior nu s-au recasatorit. Indemnizatia se poate cumula cu orice pensie”, mai prevede acest text de lege.

Tot miercuri presedintele Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/ 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS retrimite inca o LEGE in PARLAMENT

De asemenea, a semnat decretele privind eliberarea din functia de judecator la Tribunalul Sibiu a Gabrielei Liliana Berghezan – pensionare, la data de 10 aprilie, si din functia de judecator la Judecatoria Targu Jiu a lui Liviu Boian – pensionare, la data de 15 aprilie.