Legea privind amnistia si gratierea, retrimisa la Comisia Juridica. Proiectul va reveni la vot pe 1 februarie

DEPUTATI, SCAPA, INCOMPATIBILITATE, ANI, REGIMUL INCOMPATIBILITATILOR, MODIFICAT, PRESEDINTI, CONSILII JUDETENE, PRIMARI, DEPRE, ADUNARI GENERALE, COMPANII, NIVEL LOCAL, KLAUS IOHANNIS, PROMULGARE

UPDATE ora 15.20: Legea privind amnistia si gratierea a fost retrimisa de plenul Camerei Deputatilor la Comisia Juridica cu unanimitate de voturi, proiectul de lege urmand a reveni la vot pe 1 februarie. 

Democrat-liberalii au amenintat, in aceasta dimineata, ca in situatia in care documentul va fi repus pe ordinea de zi marti, PDL va intra in greva parlamentara. 

Proiectul de lege pentru amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse (Pl-x 162/2013) a fost retras din plen, martea trecuta, dupa o avalansa de reactii publice impotriva.

Daca proiectul ar fi adoptat, printre cei care ar scapa de inchisoare se numara si figuri publice cunoscute precum Adrian Nastase, Gigi Becali, Catalin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Mantog, Nicolae Mischie sau Decebal Traian Remes.

De precizat ca presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, ca daca legea gratierii si amnistierii va fi repusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si dezbatuta in sedinta de plen, PDL va intra in greva parlamentara.

Intrebat daca PDL va participa la dezbaterea bugetului de stat pe 2014, in cazul in care acesta ajunge iar in Parlament, la sfarsitul anului, Vasile Blaga a spus ca o conditie pentru participarea PDL la aceste dezbateri este sa nu se puna pe ordinea de zi si sa nu se discute marti legea amnistierii.

“Daca fac asta, intram in greva parlamentara si nu vom participa (la votarea bugetului de stat – n.r.). Daca nu o fac, vom vota impotriva bugetului, chiar daca vor renunta la taxa de sapte centi pe litru de combustibil”, a declarat Blaga, citat de Mediafax.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca Legea amnistierii este in dezbatere publica si va ramane astfel pana la data de 1 februarie, pentru a se vedea ca nu reprezinta “o chestie ilegala”.

“Apoi a venit problema cu gratierea. Dupa ce am avut discutia cu cei de la ambasada, toata lumea si-a dat seama ca el este un proiect normal. Si el este in dezbatere publica. De aceea l-am si oprit de la votul final, ca sa fie in dezbatere publica pana la 1 februarie, sa vada toata lumea ca nu este nicio chestie ilegala”, a precizat Zgonea.