Legea privind descentralizarea, adoptata in 14 noiembrie. Ce prevede proiectul de descentralizare!

Proiectul de lege privind descentralizarea va fi adoptat de Guvern prin asumarea raspunderii in data de 14 noiembrie, urmand a intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2014, a anuntat, luni, premierul Victor Ponta.

“In ziua de 14 noiembrie vom avea sedinta de guvern, in care adoptam proiectul legii descentralizarii. Va pleca imediat la Parlament, cu propunerea ca prezentarea legii descentralizarii sa fie facuta in data de 19, marti, conform calendarului si dupa aceea sa poata fi parcurse si celelalte proceduri constitutionale si legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat Victor Ponta. 

Proiectul privind descentralizarea, realizat de Ministerul Dezvoltarii, prevede transferul unor institutii centrale de la ministere catre consiliile judetene si consiliile locale. Documentul prevede masuri generale, precum modul in care sint stabilite bugetele institutiilor descentralizate, pe baza standardelor de cost. 

“Trecerea de catre Guvern in administrarea si finantarea autoritatilor administratiei publice locale a unor cheltuieli publice, ca urmare a descentralizarii unor competente, precum si a altor cheltuieli publice noi se face prin lege, numai cu asigurarea resurselor financiare necesare realizarii acestora, fundamentate pe baza standardelor de cost ale serviciilor publice respective, iar pâna la aprobarea acestora, pe baza sumelor aprobate pentru anul anterior, actualizate cu indicele preturilor de consum, prin cuprinderea distincta in anexa la legea bugetului de stat a sumelor defalcate cu destinatie speciala, necesare finantarii cheltuielilor publice transferate sau a noilor cheltuieli publice, precum si a criteriilor de repartizare”, se arata in textul proiectului de lege.

Proiectul mai prevede ca “Finantarea atributiilor și competentelor descentralizate la nivel judetean/local se face integral de la bugetul de stat, in conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale cu modificarile si completarile ulterioare”, iar “sumele alocate pentru fiecare judet pentru finantarea cheltuielilor publice transferate se repartizeaza pe unitati administrativ-teritoriale prin hotarârea consiliului judetean, adoptata dupa consultarea primarilor”.

Proiectul mai prevede, la articolul IX, ca “Personalul institutiilor publice si structurilor care fac obiectul prezentei legi isi pastreaza drepturile salariale avute la data intrarii in vigoare a acesteia”.

De asemenea, reteaua scolara pentru invatamintul profesional si tehnic va fi organizata de Consiliile Judetene. De asemenea, palatele si cluburile copiilor si elevilor trec din subordinea inspectoratelor scolare judetene in subordinea consiliilor locale, cu exceptia Palatului National al Copiilor (ramine la Ministerul Educatiei).

Foto: Income Magazin