Legea privind partidele politice, finalizata de Comisia de Cod Electoral

analiza, parlamentari romani, luare de cuval, plenul parlamentuluii, depunere juramant,

Legea privind partidele politice a fost finalizata, joi, de Comisia de Cod electoral. Intre altele, legea prevede ca un partid se poate infiinta doar cu trei membri, documentul urmand sa fie trimis luni in dezbatere la Senat.

Proiectul de lege mai prevede ca locul registrului partidelor, unde se face inregistrarea formatiunilor politice, sa ramana ca si in prezent Tribunalul Bucuresti. „Cetatenii se pot asocia cate trei si pot candida”, a precizat presedintele comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, dupa sedinta.

Citeste si: Comisia de Cod Electoral a decis ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot indirect

„Radierea se face pe cateva masuri luate de catre comisie cu doar un vot impotriva: trebuie sa candidezi in doua alegeri consecutive, la alegerile locale trebuie sa depui liste incomplete (…) in minimum 75 din localitati, la alegerile parlamentare fie depui o lista completa intr-un judet, fie o lista incompleta in trei judete. Sunt doua conditii simple, astfel incat atunci cand te asociezi ai o platforma politica, un statut si dorinta ta este de a castiga mandate intr-un consiliu pentru a schimba politicile publice in acest consiliu in interesul cetateanului. Scopul unui partid politic este acela de a castiga alegerile, diferit de scopul unei organizatii neguvernamantale. Aici, la partide, exista obligatia sa candidezi, sa faci campanie electorala si sa castigi voturi ca sa poti sa intri in Consiliul local”, a explicat Zgonea.

Proiectul de lege va fi trimis luni la Senat pentru a intra in dezbatere la comisie si in plen, apoi va ajunge la Camera Deputatilor.