Legea privind pensiile speciale ale magistratilor condamnati, in discutie la Ministerul Justitiei

Judecatorii penali ar putea ramane fara pensii. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, vrea sa faca o lege pentru ca magistratii condamnati sa nu mai primeasca salariile si pensiile in inchisoare.

Judecatorul Florin Costiniu, condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie in dosarul lui Catalin Voicu, incaseaza lunar o pensie de 16.000 de lei. Cazul lui si ale altor magistrati au starnit multe dezbateri. Astfel ca Ministerul Justitiei are in vedere o initiativa legislativa privind reglementarea situatiei juridice a pensiilor speciale acordate magistratilor condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau pentru alte infractiuni grave. Initiativa urmeaza sa fie promovata dupa realizarea analizelor si consultarilor cu factorii implicati si a fazei de dezbatere publica, conform prevederilor legale in vigoare, a anuntat Ministerul Justitiei, pentru evz.ro.

Si mai sunt si alte exemple. Ioan Berghezan, fost procuror in cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Alba Iulia, a fost condamnat definitiv, in 2012, la patru ani de inchisoare cu executare de Curtea Suprema de Justitie. El a fost acuzat ca a pretins si primit, de la denuntator, 40.000 euro pentru a-i permite sa paraseasca tara. Din declaratia de avere a sotiei sale reiese ca, in 2012, a incasat o pensie speciala de 132.000 de lei.

Georgeta Buliga, fosta judecatoare la Iasi, prinsa cu mita si condamnata definitiv la 4 ani si jumatate, are un venit de 11.700 de lei pe luna. A facut cerere de pensionare din arestul Politiei si s-a aratat nemultumita de cuantum, facand cerere de recalculare.

Sursa: Romania TV