Legea privind reabilitarea cladirilor cu sprijin guvernamental a fost adoptata

Fatadele cladirilor degradate vor putea fi reabilitate cu sprijin guvernamental. Guvernul a adoptat, duminica, legea privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.

Propunerea legislativa a venit pe fondul constatarii cresterii ingrijoratoare a accidentelor grave provocate de desprinderea unor elemente de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor sau teraselor cladirilor care, prin nivelul avansat de degradare, pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei. Totodata, nivelul avansat de degradare a fatadelor cladirilor genereaza scaderea calitatii arhitectural-ambientale a cadrului urban construit, scaderea calitatii mediului si vietii in comunitate si diminuarea interesului social, economic si turistic in si pentru zonele afectate. Detinatorii de orice fel ai cladirilor care, prin nivelul de degradare a sistemului de inchidere perimetrala, pun in pericol sanatatea, viata, integritatea fizica si siguranta populatiei si/sau afecteaza calitatea mediului inconjurator, a cadrului urban construit si a spatiilor publice urbane, sunt obligati ca, din proprie initiativa, sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor. Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor de refacere se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor. Pentru a sprijini proprietarii imobilelor sa realizeze lucrarile de reabilitare a anvelopei locuintei, Guvernul va facilita acordarea de credite bancare de la institutii de credit, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata.

Cum se face finantarea?

Finantarea va fi impartita astfel: minimum 10% din surse proprii ale beneficiarului si maximum 90% prin credit garantat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata este de maximum 5 ani. Prin exceptie, autoritatile administratiei publice locale pot asigura, prin bugetul local, preluarea integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare proprietarilor de locuinte aflati in imposibilitate de a asigura sumele care le revin, la cerere, ca masura de protectie sociala, daca fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie. De asemenea, acestea pot cofinanta cheltuielile aferente lucrarilor la cladirile amplasate in zone protejate sau in centrele istorice ale localitatilor. in plus, autoritatile administratiei publice centrale pot cofinanta lucrarile la cladirile amplasate in zone protejate si in zone de protectie a monumentelor istorice inscrise in Lista patrimoniului mondial.

In situatia in care detinatorii cladirilor nu iau din proprie initiativa masurile de reabilitare a fatadelor, autoritatile administratiei publice locale notifica acestora obligatiile care le revin in conditiile prezentei legi. Lucrarile vor trebui executate in termen de 12 luni de la data primirii notificarii. La solicitarea proprietarului si din motive obiective, termenul poate fi prelungit de catre primar, dar nu mai mult de 6 luni. Daca lucrarile de interventie necesare nu se executa sau nu sunt finalizate in termenele notificate, primaria poate solicita consiliului local aprobarea executarii de catre autoritatea administratiei publice locale a lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati, in conditiile legii, pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate.