Legea privind STEAGURILE unitatilor administrativ-teritoriale, promulgata de presedintele Iohannis

Presedintele Romaniei, KLAUS IOHANNIS, a promulgat astazi legea care prevede ca unitatile administrativ-teritoriale vor putea arbora STEAGURI PROPRII, dar fara ca doua sau mai multe astfel de unitati sa aiba posibilitatea sa detina acelasi steag, relateaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat, marti, mai multe decrete pentru promulgarea unor legi, intre aceste acte normative fiind si cel privind arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii.

Proiectul de lege in acest sens a fost adoptat in 13 mai de Camera Deputatilor, forul legislativ decizional.

CITESTE SI: DEPUTATII au dat UNDA VERDE autoritatilor locale care vor sa arboreze STEAGUL TINUTULUI SECUIESC 

Proiectul privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare si folosire a steagurilor proprii a unitatilor administrativ – teritoriale a fost initiat de mai multi parlamentari PSD, printre care LIVIU DRAGNEA si VICTOR PONTAdin timpul cand UDMR era la guvernare, dar a fost modificat recent in Comisia de administratie, la propunerea Guvernului, introducandu-se prevederea ca DOUA SAU MAI MULTE UNITATI ADMINISTRATIV-TERITORIALE NU POT AVEA STEAGURI PROPRII IDENTICE.

Potrivit textului legislativ, fiecare unitate administrativ-teritoriala poate supune aprobarii Guvernului steagul propriu si unic pe baza hotararii autoritatii deliberative. Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.

LEGEA PREVEDE DE ASEMENEA SI CA SIMBOLURILE SI CULORILE STEAGURILOR NU POT ADUCE ATINGERE SIMBOLURILOR NATIONALE SI NU POT CONTINE SIMBOLURILE ALTOR STATE.

CITESTE SI: SURPRIZA KELEMEN HUNOR pentru presa maghiara: DEMISIA lui PONTA este in interes national!

Unitatile administrativ-teritoriale arboreaza steagurile proprii numai la SEDIILE AUTORITATILOR administratiei publice locale, precum si la cele ale INSTITUTIILE SERVICIILOR PUBLICE DE INSTERES PUBLIC, la intrarea principala, deasupra acesteia si numai impreuna cu drapelul Romaniei si drapelul Uniunii Europene.

In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor denumirea unitatii teritoriale poate fi mentionata si in limba minoritatilor nationale si va fi scris cu acelasi caracter de litere si de aceasi marime cu numele in limba romana si sub numele unitatii in limba romana, se mai mentioneaza in textul legislativ.

*sursa foto: jurnalul.ro