Legea privind vanzarea terenurilor agricole, pe ordinea de zi din Camera Deputatilor

Terenurile agricole din Romania ii atrag ca un magnet pe investitorii straini

Proiectul de lege ce reglementeaza procesul de vanzare cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice figureaza, marti, pe ordinea de zi pentru sedinta Camerei Deputatilor. 

Proiectul legislativ este asteptat de investitorii straini, mai ales ca de la 1 ianuarie 2014 strainii persoane fizice vor avea dreptul sa cumpere pamant in Romanie. Ca urmare a intrarii in vigoare a acestei legi, in Romania va aparea si o noua institutie care se va numi Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare (AARPF) care va lua fiinta prin desfiintarea Agentiei Domeniului Statului cu scopul de a gestiona procesul de vanzare-cumparare de terenuri, scrie economica.net. Proiectul a fost adoptat de Senat in sedinta din 9 decembrie, iar Camera Deputatilor este Camera decizionala.

AARPF ar urma sa asigure publicarea ofertelor de vanzare – cumparare pe site-ul propriu, verificarea exercitarii dreptului de preemtiune, indeplinirea conditiilor legale de vanzare – cumparare de catre potentialul cumparator si sa emita avizul prealabil incheierii contractului de vanzare – cumparare al terenurilor cu destinatie agricola.

Totodata, institutia amintita ar urma sa asigure si infiintarea, gestionarea si administrarea datelor primite de la structurile judetene ale Autoritatii si constatarea contraventiilor, precum si aplicarea sanctiunilor prevazute in prezenta lege.

“Aceasta agentie va pune monopol pe tot ceea ce inseamna informatie privind vanzarea de terenuri in Romania. Vanzarea-cumpararea este o actiune privata, intre doua entitati private. Pana si notarul care autentifica un astfel de act este privat. Ce sa caute statul in aceasta ecuatie? Este posibil ca dupa aparitia acestei Agentii sa ma trezesc (in calitate de arendas n.red) cu cineva pe teren care sa imi spuna ca este noul proprietar si trebuie sa plec. Este doar o lege care favorizeaza apritia “baietilor destepti” in agricultura”, a declarat pentru economica.net Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Cine va putea cumpara teren agricol in Romania

Forma actuala a proiectului de lege da libertate aproape totala cumparatorului.

“Prevederile prezentei legi se aplica persoanelor fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European, precum si apatrizilor cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European”, se specifica in proiectul de act normativ.

Totusi, “instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, arendatilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si statul roman, in aceasta ordine, la pret si in conditii legale”.