Legea privind votul prin corespondenta, respinsa de Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a respins, marti, proiectul initiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenta pentru alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, informeaza Mediafax. Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect, insa si Senatul a respins proiectul. 

Initiativa legislativa a fost respinsa cu 203 voturi, fiind inregistrate de asemenea 84 de abtineri si 8 voturi impotriva.

Proiectul a fost initiat de deputatii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica,Valerian Vreme si Clement Negrut si propune introducerea votului prin corespondenta în cazul alegerilor parlamentare, prezidentiale si europarlamentare.

Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca acest sistem de vot prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat, în 19 noiembrie, ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin, el aratand ca in acest moment prioritara este elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care sa includa acest tip de vot.

Mondo News iti recomanda si: TARICEANU nu prea este de acord cu VOTUL prin CORESPONDENTA: Sa nu ne pripim

„Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare ca votul prin corespondenta este important pentru alegerile pentru Camera Deputatilor si Senatului din 2016. Saptamana viitoare convocam comisia pentru modificarea legii si vom discuta acest capitol si aceasta initiativa parlamentara (privind votul prin corespondenta, n.r.) si vom gasi solutia oportuna ca în cel mai scurt timp sa avem o lege de alegere a Camerei si Senatului care sa includa votul prin corespondenta”, a spus atunci Zgonea.

Potrivit lui Zgonea, aceeasi comisie de modificare a legii va discuta „la momentul oportun” daca este util sa se introduca votul prin corespondenta si in Legea alegerilor locale.

„Pentru alegerile prezidentiale discutam peste cinci ani. Prioritatea noastra este ca niciun om sa nu fie blocat sa voteze viitorul Parlament al Romaniei”, a spus Zgonea, care a subliniat faptul ca votul prin corespondenta este definit diferit în functie de tipul de alegeri – locale, parlamentare, prezidentiale – in toate statele europene.