Legea referendumului, dezbatuta astazi de Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, joi, sesizarea facuta de presedintele Romaniei Traian Basescu privind neconstitutionalitatea Legii referendumului.

Premierul Victor Ponta declara, in urma cu o luna, ca asteapta decizia CCR cu privire la sesizarea presedintelui Traian Basescu referitoare la neconstitutionalitatea modificarilor si completarilor la Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Astfel, CCR va dezbate astazi sesizarea depuse de Basescu in ceea ce priveste neconstitutionalitatea modificarilor aduse la Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegatorii inscrisi in liste. Si asta dupa ce in 23 octombrie, CCR a amanat discutiile deoarece nu s-a intrunit completul de judecata.

Sesizarea lui Basescu specifica faptul ca legea modificata ar permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara si ar duce la nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a consultarii populare.

In sesizare se mai arata ca pragul de participare la referendum de 30% din alegatorii inscrisi in liste contravine principiilor constitutionale, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.

Presedintele sustine ca, prin notiunea de “majoritate”, se intelege numarul cel mai mare de cetateni dintr-o colectivitate, si anume 50% plus unu, si subliniaza ca legitimitatea unei decizii luate prin consultare populara este data de prezenta cat mai larga la vot.

“Pentru aceleasi ratiuni, in cadrul procedurii de consultare democratica a populatiei, se aplica acelasi principiu, insa majoritatea decidenta trebuie sa se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participarii la vot pentru ca hotararea finala sa se bucure de legitimitatea necesara, iar un prag de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente nu poate sa confere o asemenea legitimitate”, subliniaza Basescu.

Seful statului mai reclama ca noua lege a referendumului face distinctii in ceea ce priveste demiterea presedintelui Romaniei ales din primul tur de scrutin, in al doilea tur de scrutin si presedintele interimar si afirma ca prevederile constitutionale se aplica similar in toate cele trei cazuri, anume prin majoritate de 50% plus unu.