Legea referendumului, publicata in Monitorul Oficial. Revizuirea Constitutiei, posibila la prezidentiale cu cvorum de 50%

Noua lege a referendumului, care prevede un cvorum redus la 30%, a fost publicata luni in Monitorul Oficial, impreuna cu decretul de promulgare al presedintelui Traian Basescu, informeaza Mediafax, care subliniaza ca revizuirea Constitutiei va putea avea loc la alegerile prezidentiale din 2014 doar cu un cvorum de 50%.

Decretul pentru promulgarea noii Legi a referendumului a fost semnat de presedintele Traian Basescu in 14 decembrie, anuntul fiind facut de Administratia prezidentiala in aceeasi zi la ora 23.56 printr-un comunicat de presa.

Astfel, adoptarea revizuirii Constitutiei va putea fi realizata anul viitor, printr-un referendum concomitent cu alegerile prezidentiale, insa numai cu un cvorum de 50% din numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente.

Pentru a organiza simultan alegerile prezidentiale cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei, primul tur de scrutin ar fi trebuit organizat in 30 noiembrie 2014 (duminica), pentru ca doua saptamani mai tarziu sa aiba loc al doilea tur de scrutin, respectiv in duminica din 14 decembrie 2014.

Aceasta este o data maximala care ar fi permis organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru prezidentiale impreuna cu referendumul de revizuire cu cvorum redus a Constitutiei deoarece Curtea Constitutionala a instituit termenul de un an de zile pentru intrarea in vigoare a legii.

Intrarea in vigoare a modificarilor aduse Legii referendumului se calculeaza de la momentul publicarii actului normativ in Monitorul Oficial. Publicarea noii Legi a referendumului in Monitorul Oficial se realizeaza impreuna cu decretul presedintelui prin care este promulgata legea.

in acest caz, publicarea in Monitorul Oficial a decretului si a legii referendumului pe 16 decembrie face ca actul normativ sa poata fi aplicat abia din 15 decembrie anul viitor.

Pana la implinirea termenului de un an de zile, cand intra in vigoare un cvorum redus, raman in vigoare actualele prevederi care stabilesc faptul ca este necesara prezenta a 50% plus unu din numarul alegatorilor pentru validarea scutinului.

Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei stabileste faptul ca ziua alegerilor este duminica, si au loc in luna anterioara lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte.

Mandatul lui Traian Basescu ajunge la termen in 21 decembrie anul viitor, cand se implinesc cinci ani de la depunerea juramantului in Parlament in conditiile in care Constitutia precizeaza: “Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului”.

Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui are loc la doua saptamani de la organizarea primului tur, conform Legii 370/2004, daca in primul tur niciun candidat nu a primit 50% plus unu din voturi.

Constitutia precizeaza ca presedintele trebuie sa promulge legile in cel mult 10 zile de la confirmarea constitutionalitatii acestora de catre Curtea Constitutionala, respectiv de la primirea deciziei CC.

Decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului a fost publicata in Monitorul Oficial pe 4 decembrie.

De asemenea, Legea fundamentala mentioneaza ca in exercitarea atributiilor sale presedintele emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, insa “nepublicarea atrage inexistenta decretului”.