Legea referendumului, semnata de Basescu pe 14 decembrie la 23.59

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va semna Legea referendumului in data de 14 decembrie, la ora 23.59, de fata cu ziaristii si a adaugat ca propunerea de revizuire a Constitutiei, in forma actuala, este “catastrofala” pentru Romania.

“Chiar asa fac si chem si presa sa se vada ca am semnat-o. Ceea ce au facut este din nou o constructie parvulesciana, va mai amintiti, s-a amestecat domnia sa in legea votului uninominal si a iesit ce a iesit, acum a fost un mare organizator de dezbateri pe Constitutie si Constitutia arata jalnic”, a spus Traian Basescu, care a adaugat ca oamenii politici sunt prea putin pregatiti sa discute Constitutia.

“Constitutia, in forma care este ea acum, propunerea de revizuire, este catastrofala pentru Romania”, a mai aratat seful statului.

Traian Basescu a primit motivarea Curtii Constitutionale la data de 5 decembrie dimineata, ceea ce inseamna ca are la dispozitie 10 zile pentru promulgare. Curtea Constitutionala a respins, in 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui, la inceputul acestei luni, o scrisoare deschisa in care afirma ca au trecut deja sapte luni de cand seful statului tergiverseaza promulgarea Legii referendumului si ca, dupa decizia Curtii Constitutionale din 14 noiembrie, “nu mai exista nici un motiv si nu mai aveti la dispozitie nici un subterfugiu legal in spatele caruia sa va puteti ascunde, in intentia explicita de a bloca aplicarea sa”.