Legea salarizarii ar putea intra in vigoare in 2013. Premierul vrea un salariu minim de 1.000 lei

legea-salarizarii-2013

Modificarile la Legea salarizarii ar putea intra in vigoare in 2013, a declarat joi premierul Victor Ponta, care a mai anuntat ca salariul minim va fi stabilit la 1.000 de lei, iar salariul maxim la 7.000 de lei, transmite Mediafax.

Primul-ministru a explicat ca anvelopa nationala va cuprinde cheltuieli de personal pentru fiecare institutie (primarii, consilii judetene, ministere) si va fi introdus un salariu minim de 1.000 lei, precum si un salariu maxim de 7.000 lei.

“Am discutat cu cei prezenti la intalnire despre viitorul sistem de salarizare in aparatul public. Intentionez ca in anvelopa nationala – sapte la suta din PIB negociata cu partenerii nostri internationali – sa facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare institutie in parte – primarie, CJ, minister – sa avem un salariu minim, probabil de 1.000 de lei si un salariu maxim. Cred ca un raport de 1 la 7 va fi, adica cel mai mare salariu sa fie de 7.000 de lei si in acestea conducatorul institutiei, pe baza unor criterii, sa poata stabili mult mai flexibil de cati oameni are nevoie, cum ii stimuleaza pe cei care au rezultate in activitate, cum ii sanctioneaza”, a declarat Ponta.

Noua Lege a salarizarii ar putea intra in vigoare chiar de anul acesta, odata cu Legea bugetului public.

“Asta inseamna modificarea Legii salarizarii care, de fapt, nu a fost niciodata pusa in aplicare, a fost doar o idee, din pacate, finalizata cu un faliment si a Legii functionarului public. Eu imi doresc anul acesta, odata cu Legea bugetului public, ca sa poata fi aplicata odata cu noul buget. Trebuie sa ne incadram in sapte la suta din PIB, orice incalcare a acestei prevederi inseamna nu doar incalcarea unor angajamente la nivel national, ci inseamna o nesustenabilitate a administratiei publice romanesti”, a precizat Victor Ponta.

O noua lege a salarizarii va impune un salariu minim si un salariu maxim. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu declara, recent, ca actuala lege unica a salarizarii are un mare neajuns, acela ca niciun ordonator de credite nu poate sa stimuleze munca si performanta.

“Prin legea unica a salarizarii trebuia sa ajungem la un raport. Premierul mi-a spus sa facem o simulare pentru anul urmator, sa crestem salariile mici si sa le mentinem pe cele ridicate, asa incat in cativa ani sa mentinem raportul. Numai ca legea are un mare neajuns, acela ca niciun ordonator de credite nu poate sa stimuleze munca si performanta si nici sa-l sanctioneze pe cel care nu munceste. Va trebui sa recurgem in sistemul bugetar si in sistemul privat”, a declarat ministrul Muncii.

Proiectul privind noua lege a salarizarii este vazut de primul-ministru ca una dintre cele mai importante reforme. 

“Pasul urmator (…) este o regandire totala a administratiei. (…) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata. Putem sa facem o schimbare radicala si sa dam mult mai multa flexibilitate. Sa dai un salariu mai mic celui care nu munceste destul, sa poti sa-l promovezi pe cel care munceste mai mult. Vom prezenta proiectul in toamna si daca reusim sa aplicam din 2014, va fi una dintre principalele reforme. Vorbim despre o modificare a legii pentru salariul public si administrativ. Vom stabili un salariu minim si un salariu maxim. (…) Legea salarizarii unice a bugetarilor nu s-a aplicat niciodata. Am ajuns in aberatia in care platim un medic rezident cu 1.000 de lei si un chestor care nu face nimic cu 150 de milioane sau un director. Deci, trebuie sa facem o declara premierul in luna iunie, la RTV.