LEGEA SALARIZARII UNITARE A INTRAT IN VIGOARE INCEPAND DE AZI

Legea salarizarii unitare, care prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor cu 56%, pana in 2020, intra de astazi in vigoare, dupa ce a fost promulgata miercuri de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, informeaza Mediafax.

“Legea este in conformitate cu programul de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei si prevede o crestere etapizata a salariilor bugetarilor cu 56 la suta, pe o anvelopa bugetara de 32 de miliarde de lei pana in 2020 si de 43 de miliarde de lei pana in 2022. La baza piramidei salariale, cresterile sunt de peste 100 la suta, ajungand si la 300 la suta, cum este cazul in aparare, dar scad in varf, acolo unde unele salarii erau atat de mari incat disproportia nu putea fi corectata nici macar la nivelul anului 2022”, declara Lia Olguta Vasilescu, la momentul adoptarii legii, conform Mediafax.

La momentul promulgarii, Administratia Prezidentiala a transmis ca presedintele “sustine necesitatea de crestere a veniturilor salariale, in mod sustenabil, pentru imbunatatirea nivelului de trai al romanilor. Este evident faptul ca Romania are nevoie de un cadru legislativ care sa introduca ordine in sistemul public de salarizare, astfel incat sa fie eliminate inechitatile si disfunctionalitatile salariale. In acelasi timp, Presedintele Romaniei sustine necesitatea unei cresteri sustenabile a salarizarii in sectorul bugetar, care sa asigure motivatiile adecvate si performantele necesare din partea tuturor beneficiarilor”.

Pe de alta parte, o analiza publicata recent de jurnalistii de la Romania Libera arata ca statul a cheltuit deja in primele cinci luni ale anului cu plata salariilor bugetarilor si pentru asistenta sociala cu aproape 6 miliarde de lei mai mult decat tot ce a reusit sa incaseze din taxe si impozite in aceasta perioada.

Potrivit Legii, indemnizatiile parlamentarilor vor fi majorate de la 1 iulie, in timp ce cresterile pentru medici si profesori au fost amanate pentru anul viitor.

Sursa foto: realitatea