LEGEA SALARIZARII UNITARE. Cum arata grila SALARIILOR in ROMANIA pentru urmatorii 5 ani

Liviu Dragnea a postat pe pagina sa de Facebook principiile legii salarizarii unitare, presedintele PSD afirmand ca proiectul de lege este gata si “urmeaza sa fie depus in Parlament”.  

Unul dintre principii este ierarhizarea, salariul sefului fiind mai mare decat al subalternului, iar cei cu studii superioare vor castiga ami mult decat cei cu studii medii. Demnitatile publice vor fi rasplatite mai mai bine decat functiile de conducere.  Demnitarii sunt ierarhizati on ordinea urmatoate: Presedintele Romaniei, premierul, presedintii Senatului si Camerei, Presedintele Inaltei Curti si al CCR, ministru, vicepresedinte Camera/Senat, Avocatul Poporului, Sef Stat Major, senator, deputat, presedinte ANI, secretar de stat, prefect, subsecretar de stat.  

Salariile bugetarilor nu mai pot fi reglementate prin alte legi speciale, potrivit “slide-urilor” prezentate de Dragnea, cu exceptia BNR si ASF. Vechimea va intra in salariul de baza, sporturile fiind intre 0% pentru debutanti si 25% dupa 20 de ani de munca. Indemnizatia de hrana va fi in valoare de doua salarii minime brute pentru toti bugetarii.  

Legea salarizarii unitare, care presupune cresterea veniturilor lunare, in medie, cu 56% in urmatorii patru ani, va ajunge joi in Parlament, ca sa fie adoptata pana la 1 iulie. Premierul Sorin Grindeanu a declarat ca lefurile demnitarilor vor fi in varful piramidei salariale. Cel mai mult va castiga presedintele, urmat de premier, presedintii camerelor si patriarhul. Ei vor avea un venit lunar egal cu cateva salarii medii pe economie, de exemplu 12, in cazul presedintelui Romaniei.

”Astazi proiectul de lege unica a salarizarii este gata. Joi sau poate chiar de maine doamna ministru (ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu – n. red.) ar putea merge la Parlament sa stranga semnaturile pentru cei care vor sa fie coinitiatori la aceasta lege”, a spus Dragnea, potrivit News.ro.

El a precizat ca promovarea proiectului ca initiativa parlamentara se face pentru accelerarea procedurii de adoptare. ”Joi vom semna legea ca initiativa parlamentara. Primul-ministru si ministrul Muncii ne-a spus mie si domnului Tariceanu ca, in opinia lor, cea mai buna varianta sa o transformam in initiativa parlamentara pentru a castiga timp. Un proiect de lege al Guvernului inseamna 30 de zile de dezbateri, consultari, dupa care vine la Parlament si se intampla acelasi lucru. Atunci de ce sa nu facem lucrurile impreuna? Cel mai bine este ca acele discutii si dezbateri sa aiba loc in comisiile de specialitate”, a spus Liviu Dragnea.

Presedintele Camerei Deputatilor a spus ca el va semna proiectul impreuna cu presedintele Senatului in cadrul reuniunii Comitetului Executiv National al PSD care va avea loc joi, la Sinaia. ”O sa-l invit si pe domnul Tariceanu sa fie alaturi de noi la Sinaia sa semnam impreuna acest proiect de lege”, a mai spus Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, ca Legea salarizarii unitare va fi o initiativa a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare, precizand ca proiectul va ajunge in Parlament ”probabil in aceasta saptamana”.

Am discutat si in aceasta dimineata cu doamna ministru Olguta Vasilescu. Este o lege extrem de importanta pentru noi, se afla in programul nostru de guvernare, e o lege asteptata de toti romanii ca sa avem forta necesara, inclusiv in Parlament. Va fi o initiativa in Parlament a tuturor deputatilor si senatorilor care fac parte din coalitia de guvernare”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Intrebat care este termenul pana la care Legea salarizarii unitare va fi trimisa in Parlament, Grindeanu a spus ca acest lucru se va face ”in cel mai scurt timp”.

”Probabil ca in aceasta saptamana”, a precizat seful Executivului.