Legea taximetriei, modificata de deputati. Autorizatia pentru taximetre, valabila doar in localitatea de domiciliu

Camera Deputatilor a adoptat, pe articole, modificarea legii transportului in regim de taxi, in timp ce peste 2.000 de taximetristi au protestat in fata Palatului Parlamentului.

Printre noile prevederi se afla cea conform careia autorizatia de transport se elibereaza de catre autoritatea din cadrul primariei unde transportatorul isi are sediul si este valabila numai pe raza localitatii de autorizare. Votul final a fost amanat insa, din lipsa de cvorum.

Potrivit noului act normativ, ce va intra in vigoare dupa votul final si publicarea sa in Monitorul Oficial, transportul in regim de taxi se poate executa numai de transportatori autorizati, iar numarul maxim de autorizatii de taxi va fi stabilit prin hotarari ale consiliilor locale. Iar emiterea de noi autorizatii de taxi este interzisa, in conditiile in care nu exista aceste hotarari ale consiliului local sau peste numarul maxim stabilit de aceste hotarari.

Un alt articol prevede ca este interzis transportul de persoane contra cost cu autoturisme avand pana la 9 locuri, inclusiv soferul, fara a detine autorizatie de taxi si ca este interzis transportul de marfuri si bunuri contra cost cu chiar si cu vehicule de pana la 3,5 tone, fara licenta. Iar o alta reglementare se refera la faptul ca la bordul taximetrelor trebuie sa se gaseasca obligatoriu licenta taxi, in original sau copie legalizata, asigurarea persoanelor si bunurilor si lista cu tarifele practicate, semnata si stampilata de transportator.De asemenea, noua lege stipuleaza ca, in cazul in care transportatorii nu vor sa utilizeze serviciile unui dispecerat, taxiurile trebuie dotate cu telefoane mobile, pentru preluarea comenzilor de la clienti.

Foto: Mondo News