Legea tortionarilor prevede o scadere a pensiilor cu pana la 70%

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca Legea tortionarilor sa ajunga astazi in Parlament. Masura a fost dispusa de seful Executivului dupa ce astazi a fost facut public numele unui alt tortionar, Ion Ficior, care este acuzat de peste 100 de crime. In conditiile in care tortionarii au pensii de 1.000 de euro pe luna, autoritatile intentioneaza ca prin acest act legislativ sa le reduca veniturile cu pana la 70%.

Banii vor merge in fondul de despagubire a persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945, fond ce va fi alimentat din sumele platite cu titlu de despagubire de catre fostii tortionari, condamnati definitiv. Fondul este gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Ion Ficior, colonel in rezerva si fost sef al Penitenciarului Periprava din judetul Tulcea, este cel de-al doilea tortionar care a fost deferit justitiei sub acuzatia de genocid de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), dupa Alexandru Visinescu.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ( ICCJ) a inregistrat, miercuri, plangerea depusa de IICCMER si va constitui un dosar penal pe numele lui Ion Ficior, sub acuzatia de genocid.

In 1958-1963, Ion Ficior, care a indeplinit functii de conducere la Penitenciarul Periprava, a comis mai multe atrocitati in urma carora mai multi detinuti au decedat in acel lagar. Iosif Ion Ficior, in varsta de 85 de ani, este acuzat de moartea a 103 detinuti politici care au decedat in Colonia de munca de la Periprava in perioada 1 august 1958 si 1 decembrie 1963.

Proiect MJ – Tortionarii condamnati definitiv ar putea fi obligati sa plateasca despagubiri catre persoanele persecutate politic

Un proiect de lege aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei prevede ca tortionarii condamnati definitiv ar putea fi obligati sa plateasca despagubiri catre persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata la data de 6 martie 1945 intre 25 si 50% din venitul lunar.

“Prin proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, se propune instituirea unei sanctiuni pecuniare, cu titlu de despagubire, complementara sanctiunii penale, care sa fie platita lunar de persoanele condamnate definitiv pentru savarsirea unor fapte in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, indiferent de forma de participatie penala, care au avut ca urmare moartea, vatamarea corporala sau producerea unei dureri ori suferinte puternice, fizice ori psihice persoanelor persecutate de regimul totalitar comunist”, se precizeaza in comunicatul de presa transmis Mondo News.

Potrivit proiectului lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, despagubirea se stabileste de catre instanta de judecata, prin hotararea de condamnare a persoanei vinovate. Prin hotararea de condamnare instanta de judecata stabileste durata pentru care se dispune plata despagubirii, precum si cuantumul lunar al despagubirii.

De asemenea, proiectul prevede ca durata pentru care se dispune plata despagubirii nu poate fi mai mica de 2 ani, iar cuantumul lunar al despagubirii nu poate fi mai mic de 25% din venitul lunar net al persoanei condamnate si nici mai mare de 50% din acest venit.

Afla aici detalii despre proiectul lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei

Foto: Realitatea TV