LEGEA ZILIERILOR a fost MODIFICATA! Ce au votat DEPUTATII

Camera Deputatilor a adoptat, in sedinta de miercuri, cu 239 voturi “pentru”, proiectul de modificare a legii zilierilor. Acesta prevede prelungirea perioadei in care se presteaza munca ziliera de la 90 la 180 de zile cumulate intr-un an calendaristic pentru activitatile din domeniul cresterii animalelor.

“Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum si activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, potrivit prevederilor adoptate de deputati.

Un alt articol adoptat prevede ca trebuie sa se plateasca zilierului remuneratia cuvenita prin orice mijloc de plata admis de lege, la sfarsitul fiecarei zile. Plata remuneratiei poate fi realizata si cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii sau lunar, in situatia in care angajarea depaseste 30 de zile, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar.

Sursa foto: realitatea