Legi controversate care au agitat apele in Parlament in 2013

Parlamentul a dezbatut in 2013 legi controversate care au dus la proteste de strada, cum ar fi eutanasierea cainilor, Rosia Montana sau modificarea Codului Penal, a infiintat comisii de ancheta vizandu-l pe presedintele Basescu si a discutat despre lipsa banilor pentru cazarea parlamentarilor.

Pe ultima suta de metri a anului, deputatii au transat, pe ascuns, problemele legate de conflictul de interese si au adoptat, dupa discutii in miez de noapte in Comisia juridica, modificarea Codul Penal, ceea ce a dus la reactii vehemente din partea puterii judecatoresti, a presedintelui Traian Basescu si proteste in strada, scrie Mediafax.

Membrii comisiei juridice si presedintele Camerei Deputatilor au fost nevoiti sa dea explicatii peste explicatii despre aceste modificari ale Codului Penal, inclusiv reprezentantilor ambasadelor Frantei, Germaniei si Olandei care s-au deplasat la Parlament in acest scop.

Mai multi parlamentari, dar si alesi locali ar beneficia de asemenea modificare a Codului Penal, printre care Marian Neacsu, liderul deputatilor PSD trimis in judecata, Mate Andras Levente, liderul deputatilor UDMR.

Deznodamântul in privinta acestor modificari se va cunoaste insa anul viitor, avand in vedere ca proiectele au fost contestate la Curtea Constitutionala, iar presedintele Traian Basescu a anuntat deja ca nu va promulga legile in forma adoptata de Camera Deputatilor.

Deputatii au vrut chiar sa adopte o lege care viza amnistia celor condamnati pâna la 6 ani de inchisoare, avandu-i in vedere pe mai multi fosti colegi, dar aceasta lege a fost retrasa de pe ordinea de zi, din cauza neintelegerilor intre PSD si PNL, dar si a opiniilor critice din societate. Proiectul insa va reintra in dezbaterea plenului Camerei la 1 februarie.

Pe final de an, un alt scandal a izbucnit in legatura cu institutia Parlamentului, deputatul PC Gheorghe Coman fiind prins in flagrant in timp ce lua mita, iar apoi a fugit de la locul faptei.

Deputatii au fost convocati sa se intruneasca imediat dupa Craciun, pentru a incuviinta arestarea preventiva a deputatului PC. “Este o rusine ca un astfel de cetatean a ajuns in Parlamentul României”, spunea presedintele Camerei, Deputa Zgonea.

Senatul a trebuit, in schimb, sa ia decizii in legatura cu inceperea urmaririi penale a fostului minsitru al economiei Varujan Vosganian. Vosganian a fost acuzat de complot si subminarea economiei nationale, insa senatorii au refuzat sa decida inceperea urmaririi penale a sa, respingand cererea Parchetului. A urmat demisia lui Vosganian din functia de ministru al Economiei, dar nu si din cea de senator.

Dezbateri aprinse in Parlament, dar si in societate au fost in 2013 si in legatura cu proiectul Rosia Montana, initiat de Guvern, fiind generate proteste in strada ale organizatiilor neguvernamentale si ale cetatenilor care erau impotriva. Parlamentarii au constituit o comisie comuna de ancheta, membrii acesteia deplasându-se la Rosia Montana si au audiind toate partile, reprezentanti ai societatii civile sau ai protestatarilor.

Din cauza opozitiei liberalilor, dar si a presiunilor societatii civile, proiectul a fost transformat intâi intr-o lege generala a minelor, care nu mentiona Rosia Montana, iar, apoi, a fost respins si de Senat si de Camera Deputatilor. La Senat au lipsit numai doua voturi pentru ca proiectul sa fie adoptat, presedintele Senatului Crin Antonescu lipsind de la sedinta.

De altfel, majoritatea parlamentara a USL de 70% nu a functionat in cazul proiectelor controversate, parlamentarii liberali nesustinând initiativele PSD, iar social-democratii nu au sustinut numirea lui Rares Bogdan, propus de PNL, ca presedinte interimar al TVR, ceea ce a dus la conflicte deschise intre cele doua parti si la acuzatii de minciuna intre liderii PSD si PNL.

Pe parcursul anului, fiecare dintre cele doua grupuri, PSD si PNL, au actionat pentru atragerea mai multor parlamentari din alte grupuri parlamentare, in special de la PP-DD, pentru a-si construi propria majoritate. Astfel, numai la Camera Deputatilor de la PP-DD au plecat 24 de deputati, care au migrat la PSD, PC sau UNPR. si de la PDL au plecat 9 deputati, care s-au afliliat fie PNL sau PC, fie au ramas independenti, apartinând Partidului Miscarea Populara.

Controversata a fost si adoptarea legii eutanasierii cainilor fara stapân, legea trenand mai mult timp in Parlament si a fost adoptata imediat ce s-a produs tragedia in urma careia un copil de 4 ani a fost omorât de câinii maidanezi. si aceasta lege a starnit proteste de strada, unii militand pentru eutanasierea câinilor, in timp ce altii erau impotriva.

Legea care reduce la 30% pragul de prezenta la referendum, initiata de reprezentanti ai PSD, a fost adoptata de cele doua Camere cu multe critici din partea opozitiei si a lui Traian Basescu. Aceasta lege permitea organizarea referendumului de revizuire a Constitutiei, fara teama ca nu ar putea fi validat, odata cu alegerile prezidentiale. seful statului a stricat planurile USL in aceasta privinta si a contestat legea la Curtea Constitutionala, care a decis ca legea sa se aplice dupa un an.

Presedintele Traian Basescu s-a certat cu USL si premierul Victor Ponta si in privinta cui trebuie sa reprezinte Romania in institutiile europene, iar forul legislativ a adoptat legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene pentru a reglementa aceasta situatie.

De asemenea, deputatii si senatorii au decis in privinta lustratiei, respingând definitiv legea adoptata pe timpul guvernarii PDL, cand Camera Deputatilor era condusa de Roberta Anastase.

Alte legi adoptate de cele doua Camere se refera la utilizarea sistemelor de blocare a comunicatiilor in inchisori, ordonanta privind reducerea TVA la pâine, legea de aplicare a Codului de Procedura Penala, inasprirea pedepselor in cazul evaziunii fiscale, proiectul privind stabilirea pensiilor militarilor, organizarea sistemului de probatiune.

Un proiect controvesat care obtinut votul favorabil al Senatului a fost cel care prevedea majorarea indemnizatiilor alesilor locali – primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene – odata cu cresterea atributiilor acestora prin asumarea raspunderii Guvernului pentru Legea descentralizarii. in schimb, Senatul a respins mai multe initiative privind cresterea alocatiilor pentru copii.

Senatorii au votat ca minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani sa poata munci ca zilieri, cu acordul parintilor, precum si o initiativa care prevede ca parintii sa beneficieze de o zi libera neplatita pe an pentru ingrijirea sanatatii copiilor minori.

Activitatea in plen a Senatului a fost mai mereu sufocata de o avalansa de proiecte minore, unele nastrusnice, initiate de senatori si deputati, privind instituirea Zilei primarului, montarea de butoane de panica in scoli si spitale, referitoare la introducerea obligatiei pentru primarii sa asigure plantarea a câte unui copac pentru fiecare copil nou-nascut.

Mai multi deputati PDL, printre care Elena Udrea, Andreea Paul, Gheorghe Ialomitianu, Cezar Preda, Mircea Toader, au propus ca angajatii florariilor si cei ai petshop-urilor sa lucreze in zilele de sarbatoare legale nelucratoare. Propunerea acestora nu a intrunit, insa, votul favorabil al parlamentarilor. Acestia au adoptat, in schimb, legile care instituiau Ziua scolii Ardelene, Ziua Cartii, Ziua Dobrogei, Zilei Nationale pentru Adoptie.

Parlamentarii s-au ocupat mult in 2013 si de constituirea de comisii de ancheta, doua la numar, pentru verificarea achizitionarii terenului agricol din Calarasi de catre Traian Basescu. Prima comisie numita “comisia CEC” a fost infiintata la Senat si i-a audiat pe sefii CEC, dar concluzia a fost ca creditul luat de fiica presedintelui Traian Basescu a fost contractat corect.

A doua comisie, “Comisia Nana”, este comuna celor doua Camere si are acelasi obiect de verificare, urmând sa-si inceapa activitatea in anul 2014.

Parlamentarii au infiintat si doua comisii comune, una pentru revizuirea Constitutiei condusa de presedintele Senatului Crin Antonescu, iar alta pentru Codul electoral al carui sef este presedintele Camerei Valeriu Zgonea. A lucrat numai comisia pentru revizuirea Constitutiei, dar acest proiect nu a fost finalizat pana la sfârsitul anului.

Bugetul de stat pe 2013, adoptat la inceputul anului si cel pe 2014, adoptat la sfarsit, au ocupat putin timp din activitatea Parlamentului. Proiectul de buget de stat pe 2014 a fost adoptat in doar doua zile, parlamentarii lucrând de dimineata pâna dupa miezul noptii.

In prima parte a anului, discutiile s-au purtat in Parlament pe marginea modificarii statutului deputatului si senatului, pentru a fi gasite solutii ca parlamentarii, mai multi decât in legislatura trecuta, sa se incadreze in cheltuielile aprobate.

Presedintele Camerei Valeriu Zgonea a anuntat mai multe masuri pentru micsorarea cheltuielilor, sustinAnd ca deputatii sa nu mai fie cazati la hotel, ci sa primeasca o suma de 4.000 lei pe luna pentru cazare in gazda, in loc de 7.500 lei pentru hotel, dar si un proiect “paper less”, de reducerea consumului de hArtie.

Zgonea a anuntat ca renunta la mai multe sute a imprimante aflate in dotarea Camerei, precum si la distribuirea membrilor Biroului Permanent de materiale pe suport de hârtie, acestia folosind tablete.

Cu toata austeritatea, deputatii au reusit sa-si cumpere masini noi, Dacia Duster, pentru activitatea membrilor conducerii Camerei, liderilor grupurilor parlamentare si presedintii de comisii, dar si sa infiinteze un punct farmaceutic in Palatul Parlamentului pentru angajati si parlamentari.

La Senat, in plina austeritate, secretarul general adjunct a lansat ideea infiintarii unui centru SPA, cu piscina si fitness, iar la Camera sunt demersuri pentru o televiziune care sa redea sedintele de plen ale parlamentarilor. Dupa atAtea discutii privind reducerea cheltuielilor, deputatii si-au majorat bugetul propriu pe anul viitor.

Discutii mari au fost si despre reglementarile privind conflictul de interese si incompatibilitatile parlamentarilor din statutul senatorilor si deputatilor.
Actualele prevederi au facut ca deputatul PSD Aurel Nechita sa-si piarda mandatul.

Si la Senat au fost probleme de integritate. in luna noiembrie, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ICCJ si Senat, deoarece forului legislativ nu a finalizat procedura parlamentara cu privire la cazul senatorului PNL Daniel Mora, declarat incompatibil, Senatul urmând sa decida in legatura cu mandatul parlamentarului.

De asemenea, ANI a sesizat Senatul ca parlamentarul Sorin Rosca Stanescu este in stare de incompatibilitate, intrucat, pana in martie 2013, a fost si administratorul unei firme. ANI a sesizat, totodata, Parchetul pentru ca acesta nu a trecut in declaratia de avere depozitele copiilor sai minori, la banci din România si Elvetia.

Noul statut al deputatilor si senatorilor a fost contestat de mai multe ori la Curtea Constitutionala si a intrat in vigoare abia in luna iunie. A ramas in suspensie adoptarea Codului de Conduita al parlamentarilor, acesta fiind depus in luna noiembrie, sub semnatura tutuor liderilor grupurilor parlamentare, dar apoi, contestat de PDL. Valeriu Zgonea a spus ca acest Cod va ramâne in discutie cu institutiile internationale.

Dupa ce Zgonea a precizat ca acest cod trebuie sa contina prevederi privind modul in care se imbraca si se comporta parlamentarii, Codul a fost contestat pe motiv ca ingradeste atributiile ANI privind conflictul de interese in care s-ar putea afla parlamentarul.

Tot in acest an, Gigi Becali, ales deputat PNL, si-a pierdut mandatul, dupa ce a fost condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu executare. El a reprezentat o pata de culoare in Parlament, plimbându-se tantos pe holuri, insotit mereu de ziaristi si renumit pentru declaratiile si gesturile sale iesite din comun. A vrut sa activeze tocmai la comisia juridica si a vorbit de initiativa legislativa privind amnistierea, empatizand cu Adrian Nastase, aflat in inchisoare la acea vreme. Au trecut doar câteva luni si Becali a fost arestat, iar mandatul sau de deputat a fost vacantat.

La Senat, Antonie Solomon (PPDD) si-a pierdut mandatul din aceleasi motive cu Gigi Becali. Astfel, Senatul a constatat incetarea mandatului lui Antonie Solomon, incepând din data 20 septembrie, acesta fiind condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual.
in Parlament s-a dezbatut si s-a respins, in luna iune, solicitarea presedintele Traian Basescu privind organizarea unui nou referendum national pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

Primul ministru Victor Ponta a venit in Parlament pentru a prezenta elementele scrisorii de intentie incheiata cu FMI, iar in Camera Deputatilor a prezentat, alaturi de ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, situatia fondurilor europene, la o dezbatere organizata la cererea PDL.

Un alt episod din viata parlamentara a anului 2013 a fost asumarea raspunderii Guvernului privind proiectul descentralizarii României, acest proiect a intrat in vigoare, dupa ce opozitia care l-a criticat nu a gasit semnaturile necesare pentru a depune o motiune de cenzura in urma careia sa cada Guvernul. Reprezentantii PDL au anuntat, mai intâi, depunerea unei motiuni de cenzura, invitând si PNL sa o semneze, apoi, neavand sustinerea necesara, acestia au transformat-o in motiune simpla.

Opozitia, reprezentata de PDL si PP-DD, a depus pe parcursul anului noua motiuni simple in Camera Deputatilor, toate fiind respinse, iar discutiile nesuscitând interesul nici macar al initiatorilor. Astfel, au fost discutate motiunile simple: “Guvernul Ponta – fabrica de someri”, “Politica antieuropeana sau cum poate trai USL fara Schengen”, “Salvati metroul bucurestean”, “Companiile de stat sub guvernarea USL-management privat sau cumetrie de partid”, “Scapati mineritul din Valea Jiului de norocul rau al conducerii bicefale Vosganian –Nita”, “Opriti institutionalizarea inchizitiei audiovizualului si manipularea democratiei”, “CFR Marfa, cronica unei alte privatizari esuate”, “Taxarea pâna la capat, USL te vrea sarac” si “Descentralizarea USL, feudalizarea Romaniei”.

Totodata, Parlamentul a aprobat sau a luat act de mai multe rapoarte de activitate ale mai multor institutii aflate in subordinea forului legislative, unele din 2004.

Parlamentul a adoptat in 2013 mai multe sute de legi, dintre care trei sferturi sunt ordonante sau ordonante de urgenta. Astfel, numai in prima sesiune a acestui an a Senatului, din cele peste 200 de legi adoptate, doar 24 sunt propuneri legislative ale parlamentarilor, restul fiind ordonante si proiecte ale Guvernului.

La Camera Deputatilor in 2013 au fost respinse sau retrase aproape 500 de proiecte, iar din cele peste 300 adoptate, 200 sunt ordonante. Parlamentul are mai multe restante legislative pentru 2014, cum ar fi revizuirea Constitutiei, modificarea legii electorale, Codul rutier. Tot anul viitor, deputatii si senatorii mai au de transat asupra activitatii comisiei de ancheta “Nana”.

Ambii presedinti ai Camerelor si-au exprimat preocuparea de a imbunatati imaginea Parlamentului si perceptia activitatii parlamentarilor in ochii cetatenilor. Crin Antonescu a spus ca doreste un program de lucru al Senatului care “sa se intinda pe durata intregii saptamâni, iar activitatii din teritoriu sa ii fie alocata o saptamana din luna”.

“Trebuie sa ne gandim sa dam mai multa predictibilitate activitatii parlamentare si sa ne organizam altfel programul de lucru la nivelul Senatului. Publicul ne reproseaza si, uneori, pe buna dreptate, ca muncim in Senat doar doua zile pe saptamâna si, uneori, nici acelea pline”, a aratat Antonescu.

Valeriu Zgonea a lansat ideea daramarii zidului care inconjoara Palatul Parlamentului astfel incât cetatenii sa-i simta mai aproape pe parlamentari. El avut si initiativa de a organiza, in acest scop, un concurs de arhitectura pentru reamenajarea curtii Palatului Parlamentului.

Concursul a fost organizat, câstigatorii au fost desemnati, dar urmeaza studii din partea specialistilor pentru a se vedea cum si daca proiectele vor fi puse in aplicare.