Legile Justiției modificate rapid de Comisia Iordache, adoptate fulgerător! Reacții

Legile Justiției modificate rapid de Comisia Iordache, adoptate fulgerător după o dimineață maraton! Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, 20 martie, modificările la cele trei legi din pachetul “legilor justiţiei”: legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Update 2: La rândul său, Florin Iordache a declarat într-o intervenție pentru Antena 3 că: „Fiecare coleg avea obligația ca în aceste două luni de zile să-și facă propria consultare și să aibă propria opinie. Potrivit deciziilor CCR am modificat acele articole declarate neconstituționale. La fiecare cele trei legi văd că se acuză fie independența justiției, fie chestiuni penale. Aceste trei legi nu fac decât să uniformizeze o practică unitară. (…)Sunt chestiuni foarte clare pe care noi le-am reglementat, dar în concordanță cu decizia CCR ”, a spus Florin Iordache.

Update 1: Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile asupra celor trei legi ale justiţiei modificate de către Comisia Iordache, că liberalii le vor ataca la Curtea Constituţională, informează news.ro.

“PNL va contesta la CCR această manieră prin care dumneavoastră votaţi, prin majoritatea pe care o aveţi, legile Justiţiei. Legea care scoate preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, prin care scoateţi la pensie 2.500 de magistraţi şi salvaţi dosare”, a spus Raluca Turcan.

Știre inițială

Modificarea proiectelor a fost făcută în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. CCR a fost sesizată de ÎCCJ, PNL şi USR, după ce proiectele au fost adoptate în luna decembrie 2017. În deciziile pronunţate de Curte au existat mai multe articole neconstituţionale în fiecare dintre cele trei proiecte.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a primit 190 de voturi “pentru”, 98 de voturi “împotrivă” şi două abţineri.

Legea 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 183 de voturi “pentru”, 91 de voturi “împotrivă” şi o abţinere, iar legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată cu 189 de voturi “pentru”, 101 voturi  “împotrivă” şi două abţineri.

Legile urmează să fie adoptate şi în Senat, for decizional în cazul acestor proiecte legislative, după care vor merge la promulgare la preşedinte.

Sursa foto: realitatea