LÉON FOUCAULT a inventat aparatul Fizeau-FOUCAULT. Mondo News

LEON FOUCAULT a fost un fizician francez care s-a nascut pe 18 septembrie 1819 la Paris. El a devenit celebru in anul 1851, cand a prezentat celebrul sau PENDUL. Inventia lui FOUCAULT a fost un experiment simplu, primul de acest gen, care a demonstrat rotatia Pamantului in jurul propriei sale axe.

LEON FOUCAULT a facut de asemenea cercetari si experimente pentru a masura viteza luminii. A reusit sa demonstreze ca Newton se insela si ca lumina circula cu viteza mai mica prin apa decat prin aer.

LEON FOUCAULT si-a instalat PENDULUL in domul Panteonului din Paris, in februarie 1851. Astfel, el a reusit prima demonstratie care arata ca Pamantul se invarte in jurul propriei sale axe.

LEON FOUCAULT este sarbatorit de GOOGLE cu un DOODLE special, pe 18 septembrie, la 194 de ani de la nasterea savantului.

LEON FOUCAULT a folosit pentru asta un PENDUL atarnat de tavanul cladirii, pendul care oscila.

Experimentul s-a bucurat de un succes atat de mare incat PENDULE de acest fel au fost instalate in multe orase din Europa si America, atragand o multime de curiosi.

PENDULUL lui FOUCAULT, un experiment foarte important in fizica si cosmologia moderna, s-a stricat definitiv.Pendulul original a lui Foucault s-a stricat definitiv dupa ce cablul care il sustinea s-a rupt, greutatea de alama lovindu-se puternic de podeaua de marmura a Muzeului de Arte si Meserii din Paris. In 1851, omul de stiinta francez Leon Foucault a facut o demonstratie senzationala la Paris in care a aratat ca Pamantul are o miscare de rotatie, in fata unui grup de demnitari, printre care se afla si Napoleon al III-lea. A suspendat o greutate de alama, cu ajutorul unui cablu, de tavanul Pantheon-ului din Paris, pentru a crea un pendul si i-a dat un impuls pentru a se misca liber, in orice directie, de-a lungul axei verticale.

Ulterior, un alt experiment l-a facut celebru in intreaga lume, LEON FOUCAULT folosind un giroscop, ca metoda mai simpla de a demonstra rotatia Pamantului.

LEON FOUCAULT a devenit membru al Royal Society din Londra, datorita contributiilor sale in domeniul fizicii. Numele lui se afla printre cele 72 scrise pe Turnul Eiffel.

LEON FOUCAULT a murit la Paris pe 11 februarie 1868 si a fost ingropat in cimitirul Montmartre.

GOOGLE DOODLE din 18 septembrie este un gif animat si interactiv, care ilustreaza cum functiona PENDULUL LUI LEON FOUCAULT.

Sursa foto: realitatea.net, youtube.com