LEONHARD EULER, omagiat de GOOGLE la 306 ani de la nastere.

LEONHARD EULER, onorat prin Google Doodle la 306 ani de la nastere. Leonhard Euler (1707-1783) a fost, fara indoiala, cel mai mare matematician al secolului al XVIII si cel mai mare competitor al lui Joseph-Louis Lagrange. Munca lui LEONHARD EULER cuprinde aproximativ 90 de volume. Remarcabil este faptul ca o mare parte din aceste volume dateaza din ultimele doua decenii ale vietii sale, cand era complet orb.

Contributiile lui Euler au fost atat de numeroase incat termeni precum “Formula lui Euler” sau “teorema lui Euler” pot avea sensuri complet diferite, in functie de context. In mecanica sunt unghiurile Euler (pentru a specifica orientarea unui corp rigid), teorema lui Euler (fiecare rotatie are o axa), ecuatiile lui Euler pentru miscarea de fluide, precum si ecuatia Euler-Lagrange (care vine de la calculul variatiilor).

“Formula lui Euler”, cu care cei mai multi elevi sunt familiarizati, defineste numere exponentiale in termeni de functii trigonometrice. Dar mai exista o “formula a lui Euler”, care ofera valorile functiei Riemann Zeta la numere intregi pozitive, chiar in termeni Bernoulli. De asemenea, exista atat numere Euler cat si numere Euleriene, iar acestea sunt diferite.

Desi s-a nascut si a fost educat in Basel, Elvetia, Euler a petrecut cea mai mare parte a carierei sale la Sankt-Petersburg si Berlin. In 1741 a plecat la Berlin, la invitatia lui Frederick cel Mare, dar in 1766 s-a intors la Sankt Petersburg, unde a ramas pana la moartea sa. Euler a fost casatorit de doua ori si a avut 13 copii, insa cinci dintre ei au murit de tineri.

Puterea lui Euler de memorie si de concentrare a fost legendara. El ar fi putut sa recite Eneida cuvant cu cuvant. Euler era capabil sa faca calcule complexe in minte, fara sa le scrie.

LEONHARD EULER, matematicianul care a inventat functia matematica si s-a implicat in teoria numerelor, este omagiat de Google, printr-un logo care marcheaza 306 ani de la nasterea sa. LEONHARD EULER a revolutionat matematica, fizica, logica, dar si astronomia.

Si-a dezvoltat abilitatile matematice indrumat de Johann Bernoulli, prieten de familie si un cunoscut matematician. Parintii au vrut ca LEONHARD EULER sa devina pastor, insa au renuntat la insistentele lui Bernoulli, care i-a convins ca fiul sau are potentialul unui mare matematician.