Letonia, cel de-al 18-lea stat din zona euro

Letonia a primit aviz favorabil din partea Comisiei Europene (CE), iar de la inceputul anului 2014 va deveni cel de-al 18-lea stat din zona euro. Letonia a beneficiat de raspunsul pozitiv al CE, dupa ce a demonstrat ca a indeplinit toate criteriile pentru adoptarea monedei unice.

Comisia Europeana a confirmat ca tara baltica a indeplinit toate criteriile de aderare la zona euro, potrivit unui raport citat de BBC. Guvernul din Letonia a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii.

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizata de liderii UE si de Parlamentul European, insa aceste aprobari sunt considerare formalitati. Ministrii Finantelor din zona euro vor vota in luna iulie. Statul baltic va incepe sa utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa.

Sursa foto: jurnalul.ro