Leul se prabuseste si vineri, euro atinge un nou nivel maxim. Vezi cursul BNR

Leul a continuat sa se deprecieze accentuat in fata euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2012.

La deschidere, euro a fost cotat in jurul nivelului de 4,52 lei/euro, dupa ce, joi seara, in afara orelor de tranzactionare ale sedintei locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.

In prima ora de tranzactionare, cotatiile au urcat treptat spre 4,54 lei/euro, iar dealerii spun ca volumele tranzactionate sunt sub cele de joi dimineata, insa peste media sedintelor precedente.

Leul s-a depreciat accentuat in a doua parte a sesiunii locale de joi, intr-o piata cu lichiditate in crestere, principalii cumparatori de euro fiind jucatorii straini, care au iesit de pe pietele emergente, potrivit dealerilor.

Dealerii spun ca banca centrala si-a facut simtita prezenta in sedinta de joi, prin vanzari indirecte de valuta, inainte de publicarea cursului de referinta si atunci cand rata de schimb a depasit 4,49 lei/euro.

Unii dealeri cred ca leul ar putea oscila variatii reduse pana in a doua parte a zilei, cand sunt asteptate date legate de piata fortei de munca din SUA care, ar putea sa ofere posibilitatea unei reveniri usoare.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi un curs de referinta de 4,4763 lei/euro, un nou maxim incepand cu 19 decembrie.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 3,75 – 4%, de la 3,35 – 3,85% pe an joi.

Sursa: incont.ro
Foto: Arhiva Mondo News