Li Keqiang: China alege Romania ca un pilon pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si cu UE

Li Keqiang, premierul Chinei, aflat in aceste zile in vizita oficiala la Bucuresti, a sustinut un discurs la Palatul Parlamentului in care a vorbit despre trecutul, prezentul si mai ales viitorul reletiilor bilaterale romano-chineze. Li a evocat prin intermediul amintirilor sale si nu numai importanta legaturii dintre cele doua tari, dar si faptul ca Romania este, pentru China, un veritabil pilon pentru cooperarea cu Uniunea Europeana (UE), Europa Centrala si de Est.

Totodata, Li Keqiang a precizat ca autoritatile de la Beijing incurajeaza institutiile financiare din China sa acorde sprijin pentru dezvoltarea cooperarii cu Romania. In continuare va prezentam cele mai importante declaratii facute de prim ministrul chinez in cadrul discursului sustinut in fata celor doua camere reunite ale Parlamentului, a membrilor Guvernului si a reprezentantilor autoritatilor locale:

In ciuda faptului ca este prima mea vizita in Europa de cand am preluat functia de premier, aceasta nu e prima mea vizita in Romania. Acum 20 de ani am mai vizitat tara dvs. Cu toate ca, de atunci, tara dumneavoastra a suferit schimbari importante, programul vizitei mele nu a fost schimbat. Asta dovedeste ca indiferent de schimbarile pe plan international si cele politice, prietenia dintre popoarele noastre nu se schimba niciodata.

Am fost surprins de schimbarile din tara dumneavoastra, mai ales in contextul crizei internationale. Romania si poporul roman au manifestat harnicia si intelepciunea manifestandu-se ca un tigru european si din Europa Centrala si cea de Est.

Romania are o istorie indelungata si o cultura splendida, in tara dumneavoastra existand multiple si nenumarate monumente istorice precum si patrimoniile culturale. Prietenia chino-romana are o istorie inlungata. In sec al XVI-lea, a fost carturarul Milescu Spatarul. Romania este printre primele tari din Europa Centrala si de Est.

China si Romania au economii cu avantaje complementare, iar China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE.

In anii 50, Romania a avut o contributie speciala pentru perioada de industrializare de inceput in China. Acel moment nu va fi uitat niciodata de poporul chinez.

Exista un proverb roman: apa trece, pietrele raman. In China avem si noi un proverb: prietenia e inradacinata si va fi infloritoare. Prietenia chino-romana a trecut toate incercarile si e profund inradacinata in sufletele popoarelor celor doua tari.

Este nevoie sa extindem comertul bilateral si sa promovam cooperarea industriala. Anul viitor China va importa din Romania aproape 5.000 de vite si in urmatorii zece ani importul va creste, piata chineza are o crestere din ce in ce mai mare.

China si Romania sunt hotarate sa infiinteze grupuri de lucru pentru construirea de cai ferate de viteza mare si reactoare nucleare. Partea chineza sprijina intreprinderile chineze sa coopereze cu Romania in aceste domenii si incurajam institutiile financiare sa acorde sprijin pentru cooperarea cu Romania.

Vom oferi burse pentru ca studenti romani sa candideze la burse din China in programul de 5.000 de burse pentru Europa Centrala si de Est. Noi avem responsabilitatea ca prietenia chino-romana sa continue din generatie in generatie.

In urma cu peste 20 de ani, cand am vizitat Romania am cunoscut multi romani, o parte dintre ei devenindu-mi prieteni. Domnul Crin Antonescu mi-a spus ca diseara poate sa imi ofere o surpriza, sa ma intalnesc cu un prieten vechi care acum este senator. Astept cu narabdare acest moment.

Sursa foto: scmp.com