LIA OLGUTA VASILESCU ANUNTA DISPONIBILIZARI SAU TAIERI DE SALARII

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca grila de salarizare pentru administratia publica locala prevazuta in noua Lege a salarizarii ar putea duce la concedieri sau taieri de salarii, pentru ca administratiile locale “se vor intinde cat le este plapuma”, informeaza News.ro.

In conditiile in care unitatile administrativ-teritoriale vor putea sa stabileasca singure nivelul salarizarii, cu respectarea limitelor prevazute de Legea salarizarii, Vasilescu nu a exclus ca unele primarii sau consilii judetene sa recurga la disponibilizari sau la diminuarea unor salarii.

“Dupa aparitia acestei legi, dat fiind ca coeficientul (sic!) din administratia publica locala este destul de urcat, sunt absolut convinsa ca foarte multi primari sau presedinti de consilii judetene sau consilii locale si consilii judetene vor analiza foarte bine daca mai au nevoie de acelasi numar de oameni in administratie.

Asta sunt convinsa ca se va intampla si cred ca asta este temerea, de fapt”, a declarat ministrul Muncii luni seara, intr-o emisiune la Antena3. Ea a aratat ca in Romania sunt comune care, in momentul de fata, nu pot sa isi plateasca salariatii din veniturile proprii si care vor trebui sa se descurce.

“Nu mai vorbim ca nu mai pot sa construiasca un drum, nu mai pot sa renoveze o gradinita pentru ca trebuie sa dea salariile. Ei bine, toate aceste administratii se vor intinde de acum inainte cat le este plapuma. Isi permit sa dea salarii, le vor da. Nu-si permit, le vor diminua”, a declarat ministrul.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Brasov, referitor la protestele anuntate de catre sindicalistii din administratia publica, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii unitare, ca acesta necesita inca niste imbunatatiri si ca nu poate fi lasata salarizarea oamenilor, in special a celor din administratia publica locala, “asa, undeva in aer”. “Abordarea pe care am vazut-o in Parlament cred ca necesita inca niste imbunatatiri. Nu poti sa lasi salarizarea oamenilor, in special a celor din administratia publica locala, asa, undeva in aer. E vorba de functia publica ce trebuie tratata sustenabil, serios, la nivel national, si aici sindicalistii au dreptate daca sunt ingrijorati. Eu cred ca se va intelege aceasta ingrijorare si se va corecta proiectul legii salarizarii, altfel nu poate avea prea multa valoare pentru administratia publica locala”, a declarat, luni, la Brasov, presedintele Klaus Iohannis.

Sindicatele din administratia publica au anuntat greva si organizarea unui miting in Capitala, miercuri, cand va fi dezbatut proiectul Legii salarizarii in plenul Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor, angajatii din administratie fiind nemultumiti de proiectul Legii salarizarii unitare si de lipsa unei grile de salarizare. Legea salarizarii unitare a trecut, marti, de Senat si merge la Camera Deputatilor, decizionala. Tot marti, presedintele Klaus Iohannis a promulgat ordonanta de urgenta prin care se elimina plafoanele pentru cheltuielile din bugetele locale.

Sursa foto: gds