LIA OLGUTA VASILESCU ne dezvaluie planul legat de CONSILIERII FISCALI

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a postat pe pagina sa de Facebook un material in care explica viziunea PSD-ului asupra institutiei consultantilor fiscali: de unde spera sa-i recruteze, cine ii va specializa, care va fi rolul lor si cum vor fi platiti. Consultantul fiscal trebuie sa aiba studii de specialitate in domeniu si se apreciaza ca cei mai multi vor proveni din sectorul de stat si din randul absolventilor care vor fi atestati pentru aceasta profesie.

Plata lor va fi asigurata de catre Guvern, dupa modelul medicilor de familie. Consultatii vor avea trei surse de venit (care ii pot asigura o suma totala de pana la aproximativ 10.000 lei/luna): 1) Un venit per capita, corespunzator numarului de persoane din gospodariile pe care le gestioneaza; 2) Un venit din comisioanele incasate pentru platile facute in numele gospodariilor catre institutiile publice de stat. 3) Un venit din comisioanele platite in numele gospodariilor catre diversi operatori privati. 

Ministrul Viorel Stefan a avansat cifra de 35 de mii de consilieri fiscali, iar HotNews.ro a calculat ca efortul financiar pentru plata lor va fi de 4,2 miliarde de lei (aproape 1 miliard de euro). Ce raspunde ministrul Vasilescu? “Nu vor exista costuri suplimentare, pentru ca se va reduce personalul de la ghiseele institutiilor publice.” Ce spune ANAF: Avem un deficit de 3 mii de oameni.

Cine sunt consultantii fiscali si care e rolul lor?

o Consultantul fiscal va fi o persoana de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodarii.

o Va fi un fel de „Medic fiscal de familie” (la fel cum medicul de familie se ocupa de problemele de sanatate, consultantul fiscal se va ocupa de problemele fiscale).

o Principalele sale atributii vor fi:

o Completarea declaratiei anuale de venit pe gospodarie, in numele membrilor gospodariei.

o Depunerea declaratiei anual de venit global.

o Efectuarea platilor tuturor obligatiilor fiscale ale membrilor familiei catre administratiile si institutiile publice centrale sau locale. Vor inlocui definitiv ghiseele pentru persoanele fizice.

o Va face recomandari privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora in diverse forme de investitii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursa etc.)

Cate gospodarii gestioneaza?

Un consultant fiscal va gestiona circa 200 de gospodarii in urban si circa 250-300 in mediul rural.

Cine ii va plati pe consultantii fiscali?

Plata lor va fi asigurata de catre Guvern, dupa modelul medicilor de familie. Consultatii vor avea trei surse de venit (care ii pot asigura o suma totala de pana la aproximativ 10.000 lei/luna):

1) Un venit per capita, corespunzator numarului de persoane din gospodariile pe care le gestioneaza;

2) Un venit din comisioanele incasate pentru platile facute in numele gospodariilor catre institutiile publice de stat. Acest comision va fi cuprins intre 2% si 5% din valoarea platii si va cadea in sarcina institutiei publice catre care se face plata.

3) Un venit din comisioanele platite in numele gospodariilor catre diversi operatori privati (ex. furnizorii de utilitati) care vor dori sa isi colecteze veniturile prin intermediul consultantilor fiscali. Aceste comisioane vor fi in sarcina operatorului privat.

Cand se va face arondarea gospodariilor la consultantii fiscali?

Pana cel tarziu la data de 1 decembrie 2018.

Cum se va face arondarea?

La sediile si pe site-urile primariei din localitate va fi afisata lista consultantilor fiscali din localitate. Pana la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea sa isi aleaga unul dintre consultantii fiscali arondat la localitatea de domiciliu. Dupa aceasta data, arondarea se va face aleatoriu prin calculator.

o O familie are libertatea de a opta intre mai multi consultanti fiscali, insa doar din lista din localitatii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanti din alta localitate.

Cine va pregati consultantii fiscali?

Aceasta sarcina va reveni Guvernului care va asigura selectia si pregatirea etapizata a consultantilor fiscali. Acestia trebuie sa aiba studii de specialitate in domeniu. Cei mai multi vor proveni din sectorul de stat si din randul absolventilor care vor fi atestati pentru aceasta profesie.

Ce costuri suplimentare va suporta statul pentru plata consultantilor fiscali?

Nu vor exista costuri suplimentare, pentru ca se va reduce personalul de la ghiseele institutiilor publice.

Cum va lucra consultantul fiscal?

Va lucra dupa acelasi model ca si medicul de familie. Va avea un cabinet propriu si un program zilnic fix, in cadrul caruia va acorda consultatii pentru gospodariile pe care le are in gestiune. In cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plati, poate completa declaratiile fiscale etc.

Ce obtinem in viitor, dupa aplicare?

o Vor fi adusi mai multi romani in clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici)

o Se elimina ghiseele! Se elimina birocratia pentru cetateni! (toate platile fiscale si depunerile de declaratii fiscale vor fi facute de consultantii fiscali).

o Vor fi stimulate serviciile din sectorul privat – un sprijin major pentru antreprenorii care vor oferi servicii de educatie, sanatate, asigurari de viata sau de bunuri, constructii etc.

o Vor fi fiscalizate mai multe servicii din sectorul privat. Gospodariile vor fi interesate sa lucreze cu cei care elibereaza facturi sau bonuri fiscale. Vor creste veniturile la bugetul de stat.

o Statul va obtine venituri consistente din eliminarea economiei negre. Cu acesti bani vor putea fi sustinute in continuare cresterile de salarii, reducerile de taxe si crearea de locuri de munca.

Sursa text: Hotnews.ro