LIA OLGUTA VASILESCU si-a dat arama pe FATA: ADIO majorari promise! Ministrul Finantelor are EMOTII iar SINDICATELE AMENINTA cu GREVA

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, marti, ca medicii si profesorii nu vor primi majorarile salariale dupa calendarul discutat pana acum, informeaza postul de televiziune Antena 3. Practic, cresterile salariale de 100% din domeniul sanatatii ar urma sa nu mai fie aplicate de la 1 ianuarie 2018, ci sa se aplice etapizat, la fel ca in alte domenii.

UPDATE 2Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca are emotii in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor bugetare dupa primele cinci luni, informeaza News.ro.

Ministrul a precizat ca Guvernul are nevoie de resurse in special in a doua jumatate a anului, cand va fi accelerat procesul de atragere de fonduri europene. Bugetul general consolidat a incheiat primele patru luni ale acestui an cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentand 0,17% din Produsul Intern Brut (PIB), in crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ritmul de crestere a cheltuielilor a fost depasit de avansul incasarilor, arata datele publicate luna trecuta de Ministerul Finantelor. Intrebat in legatura cu executia bugetara dupa primele cinci luni, Stefan a subliniat ca nu are o situatie exacta, in conditiile in care situatia va fi finalizata in data de 25 a acestei luni, dar are emotii.

“Primele indicii ne arata ca, pe partea de venituri, se realizeaza planul. Am emotii, va marturisesc, (…) in legatura cu cheltuielile. In final, ma intereseaza diferenta dintre venituri si cheltuieli. Este prematur sa va spun astazi cum ne vom inchide. Cu siguranta, vom ramane, pe primele cinci luni, intr-un echilibru bugetar”, a afirmat Stefan. El a subliniat ca acest echilibru bugetar este important in special in a doua jumatate a anului, cand Guvernul va avea nevoie de resurse pentru a accelera absorbtia fondurilor europene, care oricum reprezinta o “prioritate zero“.

Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, marti, la Parlament, ca ultima varianta a Legii salarizarii agreata cu Ministerul Finantelor prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi in plus diferenta de bani promisa.

Initial, primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017. Guvernul Grindeanu a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, mizand inclusiv pe accelerarea atragerii de fonduri europene, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

UPDATE 1Sindicatele anunta proteste dupa ce, marti, s-a anuntat ca majorarile salariale din Educatie si Sanatate se vor face etapizat, de la 1 ianuarie si respectiv 1 martie 2018, informeaza Mediafax.

Sindicatele din Educatie vor declansa un referendum pentru a stabili formele de protest in urma anuntului facut de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Sindicalistii din Educatie spun ca, prin decalarea majorarilor salariale din cele doua domenii, se incalca flagrant programul de guvernare asumat de coalitia guvernamentala.

“In momentul de fata, discutam despre incalcarea programului de guvernare si incalcarea este foarte grava atata vreme cat Parlamentul Romaniei prin hotarare si-a aprobat programul in cauza. Daca sa ne raportam strict la programul in cauza, noi ar fi trebuit sa beneficiem de o crestere salariala de 20% de la 1 iulie 2017 si de inca o crestere salariala de la 1 ianuarie 2018, cu 30%. Pe legea cadru privind salarizarea, cele doua etape au fost reduse la una singura, respectiv o crestere salariala de 50% de la 1 ianuarie 2018.

Deci e o prima incalcare a programului de guvernare, iar acum discutam de o incalcare si mai grava pentru ca descoperindu-se asa in urma unor analize ca nu ar fi bani suficienti si ca s-au aprobat niste amendamente care cresc impactul bugetar al legii salarizarii, de fapt Educatia va beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o crestere salariala de 25% si de la 1 martie 2018 inca 20%. Ce sa mai creada salariatul din Educatie vizavi de modul in care politicienii isi respecta angajamentele”, a declarat Marius Nistor, presedintele Federatiei “Spiru Haret”.

Marius Nistor a mai spus ca sindicalistii vor sanctiona atitudinea ministrului Muncii si vor declansa un referendum la nivel national vizavi de formele de protest pe care le pot sustine pentru a raspunde “celor care nu stiu sa-si respecte promisiunile facute”.

Sindicalistul a adaugat ca spera ca pana luni rezultatele acestui referendum sa fie centralizate.

“Noi avem referendum in plina desfasurare de azi (marti-n.red.) pana vineri, sunt multi nemultumiti si vom vedea ce se va intampla, referendum pentru greva generala din data de 12 iunie. Suntem nemultumiti de pozitionarea in grila a situatiei din invatamant si amanarea acordarilor majorarilor salariale “, a declarat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Si sindicalistii din Sanatate sunt nemultumiti

La randul lor, sindicalistii din Sanatate spun ca nu au fost consultati de catre ministrul Muncii cu referire la aceste decalari.

“Nu am stiut ca o sa se intample lucrul acesta, nu am stiut ca banii sunt asa cum apar in discutiile de la tv si nu stiu pana la ora 14:00, cand ar trebui sa fie in sala cei de la CNSLR Fratia, dar si cei de la Sanitas…Atunci se pare ca la ora 14:00, doamna ministru, care a vorbit inainte la televizor si pe urma cu noi ca de obicei, sa ne dea niste explicatii. Spune ca s-au acceptat niste amendamente pana la zona de 1 martie, ca altfel nu au bani. Noi nu am stiut treaba asta. Suntem in stand by, unii ameninta deja cu protestele inclusiv colegii mei din invatamant. Sa vedem ce va fi”, a declarat Leonard Barascu, presedinte Sanitas.

Ministrul Muncii a anuntat, marti, ca majorarile salariale in Educatie si Sanatate se vor face etapizat, respectiv cu 25% de la 1 ianuarie pentru toti bugetarii, urmand ca de la 1 martie sa se faca restul majorarilor salariale, adica de pana la 50% pentru profesori si pana la 100% pentru medici si asistenti.

STIRE INITIALA

“De la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere a salariului brut de 25%, de la 1 martie inca 25% pentru profesori, care adaugat la cresterea de 25%, inseamna de fapt o crestere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii si asistentii au cresteri de peste 100%, ajungand la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra in comisie.

Ar fi trebuit sa intram de la 1 ianuarie, dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat de la Senat si Camera Deputatilor. Insa sa nu uitam faptul ca luna aceasta am mai adaugat o crestere de 20% la OPC-uri, 20% la IMM, 20% la toate agentiile de mediu, 10% salariu de merit pentru politie care a fost devansat din august in mai, soldele de functie s-au dublat si acum pleaca de la nivelul salariului minim si alte sporuri pentru mai multe caterogii de bugetari.

Toate acestea calculate pe impact fata de varianta initiala a legii ne-au dus la situatia in care sa se mai amane pana la 1 martie cresteri la educatie si sanatate, dar si ei vor intra cu crestere de 25% de la 1 ianuarie ca toti ceilalti bugetari”, a spus Vasilescu la postul de televiziune Antena 3.

Sursa foto: gds