Liberation: Ce s-a schimbat odata cu eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari

Cotidianul francez Liberation publica vineri un articol in care explica pe larg ce s-a schimbat de la 1 ianuarie, odata cu eliminarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, adoptand un ton total opus presei britanice, transmite Mediafax.

Autorul articolului subliniaza ca deschiderea pietei muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria nu inseamna ca cele doua tari au intrat in spatiul Schengen. “O vreme, multi oameni politici din toate taberele si chiar multi jurnalisti si-au imaginat ca la aceasta data, Romania si Bulgaria se vor integra in spatiul Schengen, ceea ce ar permite cetatenilor lor – si prin urmare si romilor, care provin in mare parte din aceste doua tari – sa circule mai usor. Un discurs fals si care dezinformeaza”, scrie cotidianul.

Acesta explica diferenta dintre libertatea de circulatie, de care romanii si bulgarii se bucura de la intrarea tarilor lor in UE, la 1 ianuarie 2007, si facilitatile oferite de aderarea la Schengen. “Cele doua tari fac parte deja din Uniune din 2007, cetatenii lor se bucura deja de libertatea de circulatie; integrandu-se in Schengen, ei vor putea doar sa evite controlul pasapoartelor si, eventual, vamele la frontiera”, explica Liberation.

in realitate, ceea ce s-a schimbat pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie este eliminarea restrictiilor pe piata muncii franceze. “Cetatenii fiecarei tari UE sunt liberi sa circule in cadrul Uniunii. Regula este aceeasi pentru toti: putem ramane doar trei luni intr-o tara; dupa aceasta perioada trebuie sa ne gasim un loc de munca remunerat sau sa dispunem de «resurse suficiente» pentru a nu reprezenta o povara pentru sistemele de asistenta nationala”.

Pentru romani si bulgari insa a existat o perioada de tranzitie de sapte ani in care au fost impuse unele bariere pe piata muncii. Mai exact, la incheierea celor trei luni, nu era de ajuns sa isi gaseasca un loc de munca pentru a ramane in Franta, ci erau nevoiti sa obtina un titlu de sejur si o autorizatie de munca.

Eliminarea acestor restrictii a generat temeri privind o sosire in masa a romanilor si bulgarilor si mai ales a romilor care locuiesc in cele doua tari. Liberation subliniaza insa ca acest scenariu este foarte improbabil, deoarece existau deja numeroase derogari de mai multi ani, care favorizau intrarea romanilor si bulgarilor pe piata muncii.

“Piata muncii franceze era deja in foarte mare parte deschisa romanilor si bulgarilor inainte de 1 ianuarie. Ridicarea acestor ultime restrictii nu ar trebui, prin urmare, sa conduca la un aflux in interiorul frontierelor noastre”, conchide cotidianul francez.

Foto: thebackbencher.co.uk/