Libia: Un inginer român a fost răpit! MAE a activat celula de criză

Un inginer român a fost răpit de persoane înarmate, în apropierea unei zone de sonde petroliere din vestul Libiei, afirmă surse citate de cotidianul Libyan Express, scrie Mediafax. MAE, despre românul răpit în Libia: A fost activată celula de criză pentru a verifica situația.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a dispus activarea unei Celule de criză după ce un inginer român a fost răpit în Libia, însă MAE precizează că procedurile de verificare pot fi de durată și că a instituit încă din 2015 nivelul maxim de alertă pentru acest stat.

“Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenție cazul cetățeanului român. Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE”, transmite Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. “Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei. Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!”, mai precizează comunicatul MAE.

Potrivit surselor citate de Libyan Express, patru ingineri, inclusiv unul din România, au fost răpiţi din zona complexului de sonde petroliere El Sharara, situat în vestul Libiei. Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut.

Ulterior, doi ingineri au fost eliberaţi, au declarat sursele citate, precizând că ceilalţi doi rămân în captivitate. Și agenția Reuters relatează sâmbătă că doi angajați, inclusiv un muncitor străin, au fost răpiți în zori, în urma unui atac comis de un grup necunoscut la o instalație a gigantului petrolier Sharara din Libia.

Reuters scrie, citând ingineri din companie, că atacul a avut loc la un post de comandă de la marginea câmpului petrolier Sharara, situat la circa 40 km distanță.

Sursa foto: realitatea