LIDERII DE LA CHISINAU sustin masura lui IOHANNIS de a REEXAMINA AJUTORUL pentru MOLDOVA

Decizia presedintelui KLAUS IOHANNIS de a trimite spre REEXAMINARE in parlament LEGEA PRIVIND ACORDAREA ASISTENTEI FINANCIARE rambursabile din partea ROMANIEI pentru REPUBLICA MOLDOVA este una fireasca, in conditiile in care LA CHISINAU NU EXISTA UN GUVERN, sunt de parere lideri politici de la Chisinau, intervievati de Realitatea.

Potrivit liderului Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), MARIAN LUPU, acest pas este unul logic si explicabil. ‘Imi pare foarte logic acest pas. Sa nu uitam ca nu doar Republica Moldova, dar si Romania nu are un guvern. Ei trebuie sa se asigure ca in Republica Moldova vom avea un guvern proeuropean.

Gasesc acest pas unul foarte, foarte explicabil’, a declarat Lupu. De aceeasi parere s-a aratat si liderul Partidului Liberal (PL), MIHAI GHIMPU, potrivit caruia faptul ca ‘Iohannis a refuzat, nu e nimic nou’. ‘Acum e invers: faceti reforme, apoi va sprijinim. Daca nu formam guvernul, vom avea probleme. Trebuie sa inteleaga toti. Nu e cazul sa aratam care e mai vinovat’, a spus Ghimpu.

CITESTE SI: IOHANNIS A MOTIVAT CEREREA DE REEXAMINARE A LEGII PRIVIND AJUTORUL DE 150 DE MILIOANE DE EURO ACORDAT MOLDOVEI. UPDATE

In acelasi timp, IURIE LEANCA, liderul grupului de deputati neafiliati din parlamentul Republicii Moldova, s-a aratat optimist, mentionand ca nu este vorba despre un refuz de acordare a asistentei financiare, ci despre o suspendare a punerii in vigoare a documentului. ‘Romania a sustinut dintotdeauna CAUZA EUROPEANA. Situatia e incerta, ne lipsesc elementele guvernarii clare. Decizia poate fi inteleasa, e o decizie tactica. In momentul in care vor vedea o majoritate clara, reforme in institutiile independente, sunt convins ca vom putea reveni foarte repede la acest Acord de finantare si la alte formule pe care le-am aplicat in 2013-2014 cu privire la implementarea proiectelor sociale’, a conchis Leanca.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni spre reexaminare in parlament legea privind acordarea asistentei financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerand ca aceasta nu este oportuna deoarece la Chisinau nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE. Totodata, Iohannis a explicat ca retrimiterea acestei legi in parlament ”NU INSEAMNA O USA INCHISA si nici renuntarea la ajutorul acordat romanilor de peste Prut’.

Sursa foto: Adevarul