Ce au discutat liderii politici la Ambasada SUA – UPDATE

Liderii principalelor partide din Romania au fost invitati, marti dupa-amiaza, la sediul Ambasadei SUA din Romania, pentru discutii cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american, Victoria Nuland.

Biroul de diplomatie publica al Ambasadei SUA a confirmat informatia, explicand pentru sursa citata ca “asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia Hoyt Yee se afla la Bucuresti in data de 29 aprilie 2014 pentru o vizita de rutina in regiune. El se intalneste cu diversi lideri romani pentru a discuta aspecte referitoare la relatiile bilaterale si parteneriatul strategic”.

UPDATE: Printre liderii politici care s-au aflat la Ambasada SUA pentru a discuta cu adjunctul Victoriei Nuland, numarul doi in Departamentul de Stat al SUA, s-au aflat presedintele PNL, Crin Antonescu, liderul PDL, Vasile Blaga, seful Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, invitatia venita saptamana trecuta, mai intai neoficial si apoi formal, fiind adresata la nivel de lider de partid.

Citeste si: Exercitiu romano-american comun cu avioane F-16

„Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia, Hoyt Yee, se afla la Bucuresti in data de 29 aprilie 2014 pentru o vizita de rutina in regiune. El se intalneste cu diversi lideri romani pentru a discuta aspecte referitoare la relatiile bilaterale si parteneriatul strategic”, se arata intr-o precizare remisa de Ambasada SUA.

Intalnirea cu asistentul adjunct al secretarului de stat american, Hoyt Brian Yee, a fost confirmata si de premierul Victor Ponta, aflat la Bacau. “Este o invitatie mai veche si din partea PSD participa Corina Cretu. Nu stiu detalii, dar e vorba de toate partidele politice”, a spus prim-ministrul.

Printre participanti s-a numarat si fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, din partea PMP. Desi invitatia a venit catre toate partidele, liderul PC, Daniel Constantin, a fost la randul sau absent, insotindu-l pe Victor Ponta la Bacau.

Principalul subiect al intalnirii a fost analiza situatiei din regiune dupa conflictul din Ucraina, dar s-a discutat si despre Parteneriatul Strategic Romania-SUA. Alte doua subiecte care au fost deschise de liderii politici romani au fost eliminarea vizelor de intrare in SUA pentru cetatenii Romaniei, precum si riscurile la adresa Republicii Moldova, in contextul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, au explicat pentru gandul, dupa intalnire, o parte dintre cei care au luat parte la discutii.