Liderii PSD se reunesc în ședință pentru a stabili situația lui Tudorel Toader

Liderii PSD se reunesc, luni, în ședința Biroului Permanent Național, iar una dintre teme va fi situația ministrului Justiției, atacat tot mai mult din PSD, care i-a reproșat că nu își asumă responsabilitatea pentru ordonanțe de urgență de modificare a legilor justiției, social-democrații cerându-i încă de anunul trecut o OUG pe amnistie și grațiere.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că există o nemulțumire legată de Tudorel Toader, care trebuie lămurită “într-un fel sau altul”. Votul la moțiunea opoziției împotriva lui Tudorel Toader a fost amânat săptămâna trecută tocmai pentru ca PSD să lămurească dacă îș mai susține pe Toader la conducerea Ministerului Justiției. Ședința Biroului Permanent Național este programată de la ora 12.00, la Palatul Parlamentului.

“Există o stare de nemulțumire pe care nu avem de gând să o ascundem în rândul parlamentarilor, și nu numai, care trebuie lămurită săptămâna viitoare într-un fel sau altul”, declara Liviu Dragnea, la jumătatea săptămânii trecute, după ce PSD a anunțat că nu participă la votarea moțiunii de cenzură împotriva lui Toader.

Întrebat de ziariști ce i se reproșează lui Tudorel Toader, Liviu Dragnea a vorbit despre “declarații contradictorii sau neclare și din partea lui, și din partea unor colegi”. Sâmbătă, liderul PSD spunea că acest subiect trebuie discutat în BPN, pentru că e delicat: “Cred că trebuie să discutăm subiectul ăsta, că e delicat. Luni sper să ne vedem. Luni avem Birou Permanent Naţional la ora 12,00”.

Liviu Dragnea mai spunea că vrea coerență și asumare de responsabilitate în privința adoptării ordonanțelor pentru modificarea legilor Justiției: “Eu nu cer o ordonanţă anume, vreau doar coerenţă şi asumare de responsabilitate, într-un fel sau altul. Deci vreau ca în maxim două săptămâni de zile să închidem discuţiile despre aceste subiecte – se dau sau nu se dau, dar lumea să ştie”.

Deputatul PSD Florin Iordache l-a atacat dur pe Tudorel Toader, marți, la dezbaterea moțiunii opoziției împotriva ministrului Justiției, Iordache reproșându-i lui Toader că schimbat din OUG 7 articole pe care nu ar fi trebuit să le modifice și că dă lecții la televizor, în loc să aibă dezbateri cu cei din sistem, așa cum a făcut Viorica Dăncilă, care a dezamorsat criza din justiție.

El i-a cerut lui Toader să spună “astăzi și aici” când va da Ordonanța de Urgență pentru prevederile din Codurile penale declarate neconstituționale de Curtea Constituțională. Iordache i-a reproșat lui Toader că a adoptat OUG 7 fără să se consulte cu asociațiile magistraților, iar din noua ordonanță care modifică OUG 7 a eliminat ce nu trebuia. El a exemplificat cu articolul 57, care interzicea delegările pe funcții la parchete: “A fost o greșeală că ați abrogat art 57. O să ne trezim, daca nu clarificați, că exact cum e la DNA, să nu avem șef de secție, va fi și la alte parchete, Va fi o perpetuare”.

Deputatul PSD a avut și o recomandare pentru Toader: “Am câștigat în Parlament pentru că am reușit să așezăm la aceeași masă și puterea, și opoziția, și asociațiile magistraților (…) Domnule ministru, înainte de a da lecții la televizor, ar fi trebuit să procedați ca doamna Dăncilă, care a inițiat consultări cu magistrații și a dezamorsat criza din justiție”. Concluzia deputatului PSD: “Când consideri că ai greșit, fie îți dai demisia din funcția de ministru, fie ești remaniat”.

Sursa foto: adevarul